Ko kontroliše rad banaka u BiH?

Prema podacima Centralne banke u BiH je trenutno preko šest hiljada korisnika kredita u švajcarskim francima. Zbog naglog skoka vrijednosti te valute većina njih našla se u apsurdnoj situciji da su nakon godina vraćanja kredita sada dužni više nego na početku.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 12:29
Ko kontroliše rad banaka u BiH?

Korisnici kredita zahtjevaju da država stane u njihovu zaštitu, ali sudeći prema izvještaju koji je Centralna banka dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH banke u BiH su država u državi.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SNAGA NARODA

13.04.2015 17:43

Nekad, za vrijeme Tite, ugovaranje tzv. zlatne klauzule (vezivanje novcane obaveze u dinarima za stranu valutu)bilo je STROGO ZABRANJENO. CAK I KRIVICNO DJELO KAO UGOVARANJE ZELENASKE KAMATE. Sada, kada nemamo ni samostalnost, ni dignitet, ni dostojanstvo ni... stranci nam odredjuju valutu, stranci odredjuju kurs valute (fiksni vezan za EUR iako je to nerealno) stranci upravljaju nasim zivotima.To se zove "TRAZILI STE GLEDAJTE". I DALJE TVRDIM DA JE UGOVARANJE NOVCANIH OBAVEZA U ZEMLJI ZA STRANE VALUTE PROTIVUSTAVNO. ZASTO NIKO NE POKRENE PITANJE USTAVNOSTI PROPISA KOJI TO OMOGUCAVAJU. Ako bi se to uradilo, lako bi se utvrdilo da zakon koji to omogucava nije ustavan, i onda bi postojao osnov da se raskinu i ugovori koji obaveze u KM vezuju za svajcarski franak ili bilo koju drugu valutu. Ali do ne da niko, jer nasim zivotima upravljaju stranci a njima kapital ili novac. i tu se krug zatvara.

ODGOVORITE
Name

marko

13.04.2015 17:56

Koja crna drzava,banke rade sta hoce,nemamo SDK,nemamo svoje banke,imamo nekakvu valutu koja nema veze sa zivotom!

ODGOVORITE
Name

bhe

13.04.2015 19:18

Ali zasto su dizali kredite vezane za franak?Zato jer je franak tada bio slab da tako kazem i to im se isplatilo u tome momentu.A da nisu znali da je kredit vezan za franak, pa gospodo draga zašto niste pročitali ugovor. Nemojte samo reći da to u ugovoru ne piše!!Ne branim banke ali sami ste krivi.

ODGOVORITE
Name

Nino

14.04.2015 20:48

Ne lupetaj, zlobnice. Franak je bio nizak kratko vrijeme, dok nisu podijelili kredite. Vezanost za CHF je trebala biti zastita od devalvacije domace valute a ne mehanizam za pljacku... Suvise si jadan...

Name

Tamo Daleko Breee

14.04.2015 05:51

Stranci (MMF) i ostala svita uz pomoc velikog Baje i njemu slicnih (iz drugih naroda) uz pomoc njihovih poltroncica....

ODGOVORITE
Name

firma

14.04.2015 06:32

Banke rade najveci kriminal ,sve po,,zakonu,, banke su pljackasi,toliko su osiromasili privredu sa visokim kamatnim stopama i provizijama ali kod njih je sve po zakonu.prevaranti i lopovi. sve ih treba protjerati.koja privreda moze izdrzati kamate deset posto ili trgovina.pa onda u ovim uslovima kad svako duguje,placati jos zatezne kamate. Nije cudo sto je realni sektor mrtav.

ODGOVORITE