Putinova omiljena pivnica na prodaju

Omiljena pivnica "Kod Tora“ ruskog predsednika Vladimira Putina, iz vremena dok je kao oficir KGB-a bio na diplomatskoj službi u Drezdenu, prodaje se zbog smrti vlasnika Joakima Loha.

Svijet 10.04.2015 | 11:26
Putinova omiljena pivnica na prodaju

Kako prenose ruski mediji pozivajući se na nemačke izvore, Putin je često posećivao Lohovu pivnicu u pešačkoj zoni nedaleko od Albertplaca i obično u njoj poručivao točeno pivo Radeberger.

Posle smrti gazde posao u pivnici „Kod Tora“ koja prima 160 posetilaca vodi njegova udovica.

Cena mesečne kirije za ovaj lokal koji se nalazi u centu Drezdena je 7.200 evra, a nije poznato koliko će novi vlasnik morati da plati da bi kupio pivnicu.

Hroničari podsećaju da se Putin doselio u Drezden 1985. godine kao kapetan KGB-a i da je svoju obaveštajnu dužnost obavljao skrivajući se iza zvanične funkcije direktora drezdenskog Doma prijateljstva Sovjetskog Saveza i Demokratske Nemačke Republike.

Ruski predsednik u to vreme je živeo sa suprugom i dve ćerke na trećem spratu skromne petospratnice u Raderbergerštrase, odakle je do posla išao pešice u Angelikaštrase.

Putin je prema svedočenjima onih koji su ga poznavali iz tog vremena redovno posećivao pivnicu na povratku iz Komande sovjetskih trupa, koja se nalazila na nekoliko minuta hoda odatle.

Prema učestalosti njegovih poseta, navodno je mogao da se prati raspored njegovih dužnosti, jer kada ga nije bilo, značilo je da je zauzet obavezama u drezdenskom štabu KGB-a.

Putin je 1990. godine napustio Drezden sa činom pukovnika, ali neki od redovnih posetilaca i dalje ga pamte kao „atipičnog Rusa koji je dobro govorio nemački jezik i koji se nikada nije opijao.“

U nemačkim zvaničnim arhivima iz tog vremena Putinovo ime pominje se retko, a to je bio slučaj kada mu je uručena nagrada Društva prijateljstva ŠSR i DDR u čast 70. godišnjice Oktobarske revolucije.

Putin je navodno bio jedan od retkih koji je mogao „privatno“ da posećuje i druge gradove DDR, ali i Zapadni Berlin, jer je uživao neograničeno poverenje pretpostavljenih.

Ruski predsednik, čak ni u jeku zapadne antikampanje, nije dovođen u vezu sa alkoholom, za razliku od njegovog prethodnika Borisa Jeljcina, ali u Rusiji se proizvodi i prodaje votka „Putinka“.

Kada je Putin 2012. tokom predizborne kampanje šetao Moskvom u društvu premijera Dmitrija Mededeva, svratili su u pešačku ulicu Arbat na točeno pivo.

Odnedavno u ukrajinskom gradu Lavovu, gde Putin svakako ne uživa popularnost, prodaje se pivo sa njegovim imenom, a pored piva nazvanog po ruskom predsedniku, mogu se naći i piva „Obama“ i „Merkel“.

Prema rečima vlasnika pivnice „Obama“ je tamno pivo, a „Merkel“ svetlo sa malim procentom alkohola, dok je „Putin“ jako pivo sa naglašenim ukusom ječma.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BB

10.04.2015 18:03

Ima li vaznijih vijesti od ove gdje je Putin pio pivo

ODGOVORITE