Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja

Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej sa episkopima čestitao je predstojeće uskršnje praznike uz poruku da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja.

Srbija 09.04.2015 | 22:33
Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja

Patrijarh je u poslanici poželeo da Hristos vaskrse donese veru, nadu, ljubav i večni život, a odnese tugu i smrt, prenosi Tanjug.

U uskršnjoj poslanici patrijarh Irinej je pozdravio majke, one koji stradaju i pate, prognane, sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici, trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu, učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života, bolesne i napaćene.

"Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja, koja prvi put neće biti čitana pred novinarima, već će video-zapis sutra oko podneva biti objavljen na sajtu SPC.

Patrijarh i episkopi pozvali su vernike sa svih kontinenata da se zajedno sa njima raduju vaskrsenju Hristovom, koje nas, kako se navodi, poziva da čuvamo jedinstvo Svete crkve Hristove, i da u ljubavi i slozi jedni sa drugima čuvamo "jedinstvo Duha svezom mira" i da nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad interesa crkve i sveopšteg dobra našeg naroda.

"Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću vaskrsenja Hristovog. I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega vaskrsenja", navodi se u poslanici u kojoj se vernici pozivaju da zagrle jedni druge i sva stvorenja, i da zapevaju svetu pesmu večnog života i svetlosti.

Očevidno je, dodaje se u poslanici, da se vaskrsenje Hristovo javlja i pokazuje ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću nego i kao otkrivenje punoće božanskog promisla o svetu i čoveku.

"Najdublja čežnja čovekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti – svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili naprosto privid slobode", navodi se u poslanici patrijarha i episkopa SPC.

Ističe se i da smo mi hrišćani po tome što smo svedoci i nosioci tog večnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva, postavši, po blagodati, "sinovi svetlosti i dana".

Otuda je, poručuje u poslanici patrijarh, praznovanje Hristovog vaskrsenja – praznovanje života večnog i neprolaznog.

Poruka uskršnje poslanica je i da u svetlosti Hristovog vaskrsenja – svako začeće, rođenje, i svako ljudsko biće ima večni smisao, predstavlja rađanje za večnost, kao i našu večnu ljudsku odgovornost za njega.

Ukazuje se i da danas, kao i oduvek, samoljublje i samoživost prete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja.

"Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri vaskrsenja. Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece – najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vernost i uzajamno praštanje da ne izostane", navodi se u poslanici.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar