Ustavni sud pušta Bandića na slobodu

Ustavni sud ukinuo je u četvrtak istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je u Remetinec vraćen 10. marta, nakon proširenja istrage u slučaju Agram.

Region 09.04.2015 | 22:32
Ustavni sud pušta Bandića na slobodu

Usvajajući Bandićevu ustavnu tužbu Ustavni sud ukinuo je tri rješenja zagrebačkog Županijskog suda donesena u martu ove godine.

Uskok je u srijedu zatražio da Bandić i dalje ostane 'iza rešetaka', a sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.

U aferi “Agram” Bandić je prvobitno osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni budžet. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zadužbine za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, nadležnima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je sa dva saradnika udurženju "U ime porodice" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna. Međutim, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužilaštvu na doradu.

Izvor: HINA

Komentari / 0

Ostavite komentar