Đilas: Sad ćemo igrati na EP, a posle...Ko zna?!

Predsednik KSS izjavio posle sastanka u Ženevi sa čelnicima FIBA da će Srbija nastupati na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, ali da su naredna velika takmičenja pod znakom pitanja.

Košarka 10.04.2015 | 08:40
Đilas: Sad ćemo igrati na EP, a posle...Ko zna?!

Generalni sekretar svetske košarkaške organizacije (FIBA) Patrik Bauman poručio je na sastanku održanom u Ženevi da će sve zemlje čiji klubovi od jeseni nastave da se takmiče u ABA ligi, biti izložene sankcijama.

To podrazumeva da neće moći da nastupaju na svim reprezentativnim takmičenjima koja su pod okriljem FIBA u budućnosti, ne računajući Evropska prvenstva ove godine u obe konkurencije.

“Tekuća klupska regionalna sezona će se završiti bez posledica po seniorsku reprezentaciju, kako smo dobili obećanje najviših FIBA zvaničnika. Međutim, ako bi naši klubovi nastavili da se takmiče u ABA ligi, nepriznatoj od strane FIBA, ceh bi platile nacionalne selekcije zabranom igranja na narednim velikim takmičenjima pod jurisdikcijom Međunarodne košarkaške organizacije”, objasnio je za “Sport” predsednik KSS Dragan Đilas.

On je dodao da FIBA ne smatra ABA ligu sagovornikom jer nisu na vreme izvršili tražene promene, niti dostavili potrebnu dokumentaciju.

Đilas je istakao da je FIBA želela odmah promene.

“Od učesnika sastanka je traženo da odmah donesemo odluku o formiranju nove regionalne lige. Međutim, prihvatili su moj predlog da je to nemoguće u takvom vremenskom cajtnotu, da u Srbiji, primera radi, za nekoliko dana počinje polufinalna serija plej-ofa ABA lige u kojem učestvuju naši najbolji klubovi... iskreno na tako nešto nisam mogao da pristanem jer I nemam ingerencije, niti je to način da se tako radi. Neophodni su sastanci najviših organa KSS, klubova... Po svemu sudeći odmah posle Uskrsa. Dobili smo rok od 30 dana da se opet okupimo, ali sa predlogom organizacije nove ABA lige”, pojasnio je Đilas.

Predsednik KSS naveo je potom model po kome bi trebalo da funkcioniše ta nova liga.

“U rukovodstvu takve lige bi bili predstavnici klubova, nacionalnih federacija I FIBA Evropa. Takođe, nije nam stavljen veto na kontakte sa ABA ligom, ako nam je neophodno, ali u njenu organizaciju moraju da uđu nova lica, ne može da bude kao do sada, a znamo kako funkcioniše”, naveo je Dragan Đilas.

Komentari / 0

Ostavite komentar