Uvijek će biti neki uslovi za ulazak u EU

Prvi potredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU, "zato što će uvek postojati neki novi uslovi" i naglasio da ne želi više da Srbija prihvata politiku pokretnih ciljeva i stalno postavljanje novih uslova.

Srbija 07.04.2015 | 14:45
Uvijek će biti neki uslovi za ulazak u EU

Dačić je u intervjuu Sputnjiku, na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednik Srbije Tomislav Nikolić da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mjesec dana bila u EU, odgovorio: "Ne bi. Zato što će uvek postojati neki novi uslovi".

"Kad je bio isporučen, uhapšen (Ratko) Mladić, posle mesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ali, mi apsolutno ne želimo više da prihvatamo tu politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova.

I mi ne želimo uopšte da razgovaramo više o toj temi. Mi smo jasno rekli, i nama je jasno rečeno, da nema nikakvog uslova", rekao je on.

"Možda bi neko to želeo, bilateralno te zemlje su već priznale Kosovo, ali Srbija nema nikakvu nameru da menja svoju poziciju kad je reč o nezavisnosti Kosova. Mi smatramo da smo spremni za dijalog, ali nismo spremni za nametanje bilo kakvih uslova. Niti ultimatuma", rekao je šef srpske diplomatije.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić kaže da do sada nije definisan statut Zajednice srpskih opština zato što Priština misli da to treba da bude sa što manje ovlaštenja, pa stalno blokira usvajanje statuta.

"Tako da implementacija Briselskog sporazuma, zapravo, odgovara Srbiji, i Srbija nije ta koja koči njegovu implementaciju, već Priština", rekao je on i ponovio da Beograd neće mijenjati svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova.

Povodom izjave visoke predstavnice EU Federike Mogerini da Srbija i Kosovo vode razgovore kao dvije države, Dačić kaže:

"Mogerinijeva se izvinila zbog te izjave. Navodno je htela da kaže da je reč o stranama, a ne o državama. Naš premijer vodi sada razgovore sa novim premijerom u Prištini, nadam se da ćemo moći svi zajedno da učinimo neke korake dalje, napred. Ali ne u pravcu nezavisnosti, nego o normalizaciji odnosa. Srbija je konstruktivan faktor".

Komentarišući potpisivanje Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) sa NATO-om i odnos Srbije prema Alijansi, Dačić je ponovio da Srbija nema namjeru da uđe u NATO, ali imajući u vidu da je okružena zemljama članicama NATO-a, želi da uspostavi partnerske odnose.

"Ukoliko smo državnici, mi moramo da budemo svesni da prošlost ne možemo da izmenimo i da gledamo kako da u ovom trenutku zaštitimo najbolje naše nacionalne i državne interese. Zato Srbija vodi jednu balansiranu spoljnu politiku, jer odnos prema NATO-u i ODKB-u nije samo vojno pitanje, ono je i političko pitanje. Zato mi imao status u NATO-u u okviru programa Partnerstvo za mir", rekao je on.

Upitan koliko je ta neutralna pozicija Srbije održiva, imajući u vidu, između ostalog, i nedavnu izjavu američkog ambasadora Majkla Kirbija da smo šizofreni narod, jer srcem gledamo prema Rusiji, a glavom prema Evropi, Dačić kaže:

"Mislim da je održiva. Srbija, odnosno bivša Jugoslavija, uvek je bila neutralna. Ne znam da li je Švajcarskoj išta falilo u njenoj istoriji, iako je već dva veka neutralna. U ovom smislu, mi nismo, naravno, neutralni u odnosu na razna dnevno-politička događanja i geostrateške igre, ali mi ćemo se truditi maksimalno da naša politika ne bude ili - ili, nego da bude politika koja podrazumeva i ulazak u Evropsku uniju i dalji razvoj dobrih odnosa sa Rusijom. Mislimo da to nije međusobno suprotstavljeno".

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

snouden

07.04.2015 12:53

Okrenite se Rusiji ,Kini ,Indiji ,Koreji sa njima sklopiti bilaterakne odnose.Evropa nikad nista nije dobro ucinila ili uradila za srbe i srpski narod u celini.

ODGOVORITE
Name

Goran

07.04.2015 13:58

Realno!!!

Name

Mihovil

07.04.2015 14:15

Zaboravio si Venecuelu, Bjelorusiju, Kubu, Sjevernu Koreju, Grčku, Cipara grčki,Čile itd; svesu to zemlje sa kojima trebate uspostaviti najtješnje odnose, jer od EU nema ništa.

Name

Md

07.04.2015 18:48

A sve te navedene zemlje crkose da saradjuju SA srbijom.Mislis da Vucic nije razmisljao o tome Ali nije to bas tako lako zivjeti u evropi i izolovati SE od iste. Cifre ne lazu pogledaj samo ulaganja EU i ulaganja Rusije ili kine u srbiju i sve je jasno

Name

pera

07.04.2015 14:04

Dacicu sto je branis? Pa zar evropa nije priznala kosovo i ona to samo potvrdjuje.Tostose nama nesvidja koga briga i ko to jos nas nesto pita.

ODGOVORITE
Name

bata

08.04.2015 06:42

PITACE

Name

VRS RVI

07.04.2015 14:50

Dobro jutro Ivice. Vidim razmišljao si o priznavanju Kosova. Toliko je primjera iz kojih se vidi kako zapad "muze" kandidate za EU. Kako će vam dobro misliti katolici i masoni. Da sam na Putinovom mjestu i ja bih vas šutno. Ne može Rusija biti utočište za malu cmizdravu djecu koja ne mogu da uđu u obdanište. Srbija je sada zemlja za podkusurivanje zapada sa Rusijom. Niste vi nikakav most i niste ni pola važan faktor kako mislite. Zovnite onog šljama Blera da vas ubjedi u suprotno. E baš ste naivčine...

ODGOVORITE
Name

DULE NS

07.04.2015 15:12

NIKADA BAS NIKADA NECETE NA REFERENDUMU DOBITI PRISTANAK ZA ULAZ U EVROPU ONI SU NAS SA BIVSOM VLASCU UNISTILI JOS 1999te

ODGOVORITE
Name

Neđo.8.4.2015

08.04.2015 13:08

Dačiću uvek ćete nasesti ucenama,Evrope sve ćete im dati što zahtevaju,jer vam neće dozvoliti, Nemačka da uđete u EU.Jeste li slepi da od Evrope nema ništa.Ta Evropa je otela srpsko Kosovo. Ako budete vodili tu istu politiku kao sada,dozvoliću ,Albaniji i Kosovu da se ujedine.Stalno pravite greške za greškom.Te vaše greške naša omladina ima da plaća skupo svojim glavama. Neka vas je sram vaše politike.

ODGOVORITE