Kada je nastala bijela rasa u Evropi

Prvi Evropljani drastično su se razlikovali od mnogih pripadnika svetloputih populacija koje danas naseljavaju kontinent.

Zanimljivosti 07.04.2015 | 13:00
Kada je nastala bijela rasa u Evropi

Naučni rad, predstavljen na 84. godišnjem sastanku Američkog društva antropologa pružio je jasniju sliku o evolutivnim procesima u Evropi, suprotnu dosadašnjim shvatanjima da su ljudi svetle puti na kontinent doputovali iz Afrike i Bliskog Istoka pre desetak hiljada godina.

Naučnici su do sada smatrali da je položaj Sunca na nebu bio niži, a dani kraći, što bi više pogodovalo ljudima svetlijeg tena, ali istraživači navode da ta slika prošlosti nije kompletna.

Novo istraživanje pokazalo je da je bela rasa naselila Evropu tek pre nekih 8.000 godina. Ona se pridružila tamnoputoj populaciji koja je na ovaj kontinent iz Afrike migrirala pre oko 40.000 godina.

Naučnici su do ovih rezultata došli upoređivanjem genom 83 osobe čija su tela nađena na različitim lokalitetima širom Evrope, navodi se u časopisu “Science”.

Ova studija prati zasebno istraživanje, sprovedeno prošlog meseca, tokom koga je ustanovljeno da je talas migranata sa područja današnje Ukrajine i Rusije od pre 4.500 godina ostavio trag u DNK i jezicima moderne Evrope.

Izvor: b 92

Komentari / 0

Ostavite komentar