Haški tribunal ne šalje nalog Vojislavu Šešelju

Haško tužilaštvo neprijatno je iznenađeno što sudija Žan Klod Antoneti i Pretresno vijeće Haškog tribunala još nisu poslali nalog lideru Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislavu Šešelju da se vrati u pritvor u Ševeningenu, pišu današnje "Večernje novosti".

Srbija 07.04.2015 | 10:55
Haški tribunal ne šalje nalog Vojislavu Šešelju

Prema informacijama kojim list raspolaže, glavni sudija u procesu protiv Šešelja nije ni obavijestio Tužilaštvo kada će postupiti prema nalogu Žalbenog vijeća, koji je izdat prije sedam dana, da se lider radikala vrati u Hag.

Pretresno vijeće nema određen rok do kada mora da odluči, ali je haški tužilac Serž Bramerc, prema izvorima lista, već očekivao da dopis iz Tribunala bude poslat optuženom, tačnije istog dana kada su sudije iz drugostepenog suda to naložile.

Kada Pretresno vijeće donese odluku, ona se najprije šalje Šešelju. Ukoliko on odbije da se dobrovoljno vrati, što je i više puta najavio, Haški tribunal će uputiti dopis i Vladi Srbije sa nalogom da ga isporuči.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na sebe preuzeti odluku o Šešelju, ali da će tražiti od Tribunala i pisane dokaze da se lideru radikala - građaninu Srbije popravilo zdravstveno stanje, pa ga sad traži nazad.

On je podsjetio da je Šešelj upravo zbog teške bolesti vraćen da se liječi u Srbiju.

Šešeljev ljekar Milovan Bojić preporučio je svom pacijentu da prošle sedmice počne hemoterapiju, što je Šešelj odbio uz obrazloženje da terapija ne smije da se prekida, a da ukoliko ga vrate u Hag tamo ne može da nastavi liječenje.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju u novembru 2014. godine, nakon skoro 13 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala. Pušten je uz dva uslova, da ne razgovara sa svjedocima i da se vrati u Holandiju čim ga pozovu.

U posljednjoj odluci Žalbenog vijeća ukazuje se na to da je Šešelj prekršio ova pravila.

Izvor: Srna

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

snouden

07.04.2015 09:51

Covjek je proveo dvanest godina u zatvoru. Presude nema. I to nije zabiljezeno u istoriji medjunarodnog prava. Nemoj raspisat potjernicu jer nema presude covjek nije osudjen.Protiv pravno je zatvoren dvanest godina samo zato sto je srbin.Neka mi neko napise informaciju ili podatak da postoji jos neko kome je krivicni postupak trajao dvanaest godina,a da se pre toga dobrovoljno predao.

ODGOVORITE
Name

Md

07.04.2015 18:31

Imaju ljudi koji su zatvoreni vec 12 godina u Gvantamu bez optuznice i suda.Vjerovatno CE mnogi reci da je to uredu.

Name

kitić

07.04.2015 11:34

Ne može mi niko ništa jači sam od Srbije , mogu samo da me mrze Tomo i Aca.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

08.04.2015 08:44

ŠTA BI DALI DA MOGU OVAKO. DA TE MRZE A DA TI SE DIVE! ŽELIM TI DUG ŽIVOT BRATE.

ODGOVORITE