Računari će uskoro moći da prenose ljudsku ličnost

Nemački naučnik i osnivač laboratorije "Gugl iks", Sebastijan Tren ocenio je da će računari uskoro moći da prenose složenost ljudske ličnosti.

Informacione tehnologije 06.04.2015 | 07:09
Računari će uskoro moći da prenose ljudsku ličnost

Tren u čijoj laboratoriji su razvijene Gugl naočare za pristup internetu i Guglov automobil bez vozača, izjavio je da bi računari koji sada prenose podatke mogli jednog dana da prenose i "složenost ljudske ličnosti".

"Mislim da smo samo zagrebali površinu kompjuterske tehnologije. Skoro sve što je zanimljivo, nije još smišljeno", rekao je Tren na jednoj tribini na Univerzitetu Stanford, na kojoj je bio i začetnik interneta, inženjer Dag Engelbart.

"Možda ćemo doći do tačke da možemo da prenosimo lična iskustva preko kompjutera, a možda čak i samu našu ličnost. Možda ćemo jednog dana imati računar koji će biti 'Sebastijan' ", odnosno da će on, Sebastijan Tren, dobiti digitalnog dvojnika, rekao je taj nemački programer.

Tren je već ranije predvideo leteće automobile i kompjutere ugrađene u ljudsko telo.

Međutim, Džejson Lanijer, začetnik virtuelne stvaronosti i autor dela o filozofiji računara, sumnja da će kompjuteri moći da prenose ličnost.

Lanijer je čak upozorio da bi tehnološki napredak mogao da poveća nejednakost među ljudima.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar