Puna pripravnost zbog najavljenih padavina

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, zbog najavljenih padavina, u punoj pripravnosti, posebno na područjima oko Južne Morave, a tako će biti i u narednih 48 sati, kaže načelnik Sektora Predrag Marić. Stanje odbrambenih nasipa u Obrenovcu vraćeno na nivo iz 2014, napominje predsednik opštine Miroslav Čučković.

Srbija 05.04.2015 | 17:57
Puna pripravnost zbog najavljenih padavina

Upozoreni su svi lokalni štabovi za vanredne situacije, a pripadnici tog sektora MUP-a su u stalnom kontaktu sa preduzećem "Srbijavode", Republičkim hidrometeorloškim zavodom (RHMZ) i ostalim nadležnim organima, prenosi Tanjug.

"U noći između 5. i 6. aprila očekuju se, prema najavama RHMZ-a, veća količina padavina – od 20 do 30 litara po kvadratnom metru, a sve ekipe Sektora su u stanju pune pripravnosti", naveo je Marić.

Prema njegovim rečima, u tom vremenskom periodu najkritičnije će biti područje toka Južne Morave – od Preševa, Vranja, Bosilegrada, preko Niša, Aleksinca i Kruševca.

Marić je napomenuo i da se, ukoliko padavine budu veće od previđenih "ne mogu isključiti mogućnosti bujičnih poplava na ostalim manjim vodotokovima".

"Sve ekipe Sektora su od juče na terenu, a podigli smo u potpunosti kapacitete svih naših snaga", rekao je Marić, dodavši da će se tokom cele noći pratiti situacija na terenu.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je rekonstrukcija nasipa Čikovac u Velikom polju završena, istakavši da je stanje odbrambenih linija u toj opštini vraćeno na nivo iz 2014. godine.

Čučković je, obilazeći nasip, istakao i da je Čikovac sada jači nego što je bio, kao i da je rađen od boljih materijala.

"Ono što je karakteristično za sistem odbrane u Obrenovcu je to da smo poboljšali i sistem unutrašnjih voda sa dodatnim pumpama na fekalnim crpnim stanicama kako bismo što je moguće više crpeli vodu iz depresija koje se nalaze unutar grada", naveo je Čučković, a saopšteno je iz te opštine.

Padavine pokrenule klizišta u Požegi i Lučanima

U međuvremenu, obilne padavine pokrenule su kližišta, koja u opštini Požega ugrožavaju jedno domaćinstvo, a u Lučanima prete da preseku puteve.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić najavio je da će hitno poslati ekipu, koja će uraditi drenažne kanale, kako bi se sprečilo dalje urušavanje brda u Prijanovićima.

Reč je o delu državnog puta prvog prioriteta i pristupne komunikacije za ulazak u Požegu, gde je zemlja ugrozila tri domaćinstva.

Ministar Ilić je obišao i opštinu Lučani, gde je alarmanta situacija na putnom pravcu koji preko Markovice vodi ka Čačku. Prema njegovim rečima klizište preti da odnese put i potpuno obustavi saobraćaj.

"Veliki problem predstavlja septička jama koja se nalazi pored škole u Markovici i izliva se", rekao je Ilić.

Ilić je dodao da su pozvani predstavnici JKP "Komunalac" iz Čačka koji će pružiti pomoć cisternama.

Istakao je i da je razgovarao i sa direktorima JP "Putevi Srbije" i "Štrabaga", kao i da su uzeti elementi za projekte koji će sanirati ove probleme.

Komentari / 0

Ostavite komentar