40 godina Microsofta

Prošlo je 40 godina otkako su Bil Gejts i Pol Alen osnovali čuvenu kompaniju, pa vam tom prilikom predstavljamo njihove najpopularnije proizvode.

Informacione tehnologije 05.04.2015 | 09:19
40 godina Microsofta

OS Windows, uključujući i Office

Ko bi ikada mogao da zaboravi operativni sistem koji je promenio svet? Štaviše, Windows samo što nije otvorio novo poglavlje u svom postojanju - na leto nas očekuje najnovija verzija ovog operativnog sistema, koju će biti moguće koristiti na svim platformama.

Xbox

Postoje tri konzole za igranje igara koje dominiraju tržištem, a jedna od njih je Xbox 360. Predstavljen 2005. godine, Xbox je doživeo ogroman uspeh, a prodat je u vrtoglava 42 miliona primerka. To mu je donelo titulu jednog od najuspešnijih Microsoftovih proizvoda ikad.

Surface

Možda nisu najpopularniji na svetu, ali svakako su inovativni. Microsoftova serija tablet računara Surface dobila je dobre kritike, a ono što ju čini posebnom je praktična fizička tastatura koja ovaj tablet u trenutku može da pretvori u laptop. Dosad je izašlo pet verzija Surface, a najnovija, pod nazivom Surface 3, očekuje se u maju 2015.

Windows Phone

Operativni sistem za mobilne telefone koji, nažalost, još uvek nije stekao veliku popularnost. Suočen s jakim konkurentima poput Androida i iOS-a, Windows Phone nikako ne uspeva da preskoči udeo od pet odsto na svetskom nivou. Mnogi se slažu da sistem zaslužuje uspeh jer izgleda lepo i funkcioniše besprekorno, a vrlo je jednostavan za korišćenje.

Bing

Microsoft je vrlo hrabro i ambiciozno zakoračio na tržište kojim već godinama dominira Google. Iako nije lako "nagristi taj kolačić", pretraživač Bing izborio se za 10-postotni udeo na tržištu. Mnogi hvale i njegov izgled kao i vrlo uspešnu integraciju s Windows Phoneom 7. Osim pretraživača razvijene su i Bing Mape koje bez problema pariraju Googleovima.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar