Vučić: Piloti nisu krivi, oni su heroji

Preminuli u padu helikoptera 13. marta su za mene heroji i uveren sam da tako treba da ih pamti i Srbija, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 04.04.2015 | 13:32
Vučić: Piloti nisu krivi, oni su heroji

Vučić je rekao da izveštaji koji govore o padu vojnog helikoptera ne imenuju krivce već odgovorne za tu tragediju.Major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović, izgubili su živote da bi spasili jednu bebu, podsetio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da se na to zaboravilo tokom višenedeljne jurnjave za krivcima, u kojoj su, kako kaže, učestvovali svi u Srbiji."Mogu da izrazim još jednom najdublje saučešće porodicama stradalih i svima da poručim da oni za mene, i ako smem da kažem, za ovu vladu, nisu krivi ni za šta. Oni su heroji i tako ću ih pamtiti i uveren sam da tako treba da ih pamti Srbija", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

 Ističe da juče objavljeni izveštaji ne prebacuju krivicu ni na koga, već govore o odgovornosti, uzrocima nesreće i greškama.Premijer navodi da se svakodnevno događa da padaju i avioni i helikopteri, da se događaju tragedije, ali da u tim situacijama preovlađuje ljudskost, da se žrtve ne razapinju."Nesreće se ne dešavaju bez propusta i nečije odgovornosti.

U normalnim zemljama, kakva će biti i Srbija, sve se dostavlja nadležnim organima, a nesreće se ne koriste za hajke i skupljanje političkih poena. Novinari i političari se ne bave istragom. Molim vas da govorimo o izveštaju i da pošutujemo žrtve", naglašava Vučić.

"Nemojte da krivite Mehića, kao i bezbroj puta leteo je želeći da spase jedno dete. Nije uspeo, sam je platio najvišu cenu. On kriv nije, kao ni Bandić", kaže premijer.

Izvor: RTS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

04.04.2015 11:53

NAŽALOST BIO SAM U PRAVU, KADA SAM IZ PRVIH SAOPSTENJA POSLIJE UDESA, A NA OSNOVU MOG ISKUSTVA U CIVILNOM I VOJNOM VAZDUHOPLOVSTVU IMAO "CRNE SLUTNJE" ŠTA SE TRAGIČNE NOĆI STVARNO DESILO, A OVI "NATEGNUTI VOJNI IZVJESATAJI" SU TO POTVRDILI... POSLIJE SVEGA JEDINO STO SE MOŽE URADITI JE DA SE KONAČNO USPOSTAVI NOVI SISTEM KOJI NE DOZVOLJAVA DA SE VAZDUHOPLOVNI UDESI DEŠAVAJU ZBOG OVIH RAZLOGA. TREBA SVI DA SE POTRUDE DA SE JAVNOSTI OBJASNI DA PROMILI ALKOHOLA KOD VOĐE VAZDUHOPLOVA SU OZBILJAN PREKRSAJ, ALI NISU OSNOVNI RAZLOG ZA VAZDUHOPLOVNU KATASTROFU I DA SU OSNOVNI I PRAVI KRIVCI U MORALNOM, KRIVIČNO PRAVNOM I GRAĐANSKOPRAVNOM SMISLU NEKO I NEKI VISOKOPOZICIONIRANI POJEDINCI KOJI "OSTRAŠĆENO" VRŠE POLITIČKE FUNKCIJE I ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJ POLOŽAJ ZA PROMOCIJU NEKOGA I NEČEGA... MOJE OSNOVNO MIŠLJENJE JE DA SE "VOJSKA" MOŽE DA "UBIJA" KOLIKO GOD ŽELI I MOŽE, JER JE TO VOJSKA, ALI SMRT CIVILA U MIRU KOJE "VOJSKA" UBIJE NA OVAKAV NEZAKONTIT NACIN U NEKOM "DIVLJEM" "MEDICINSKOM LETU" NE SMIJE NIKAD VISE DA SE DOGODI... ZATO MORA DA SRBIJA PRIHVATI OSNOVNE MEDJUNARODNE STANDARDE I "PRONADJE" NOVAC KOJI POSTOJI ZA FORMIRANJE "NORMALNE" SLUŽBE... JER PRAVA VOJSKA OVAJ POSAO UVIJEK I SAMO RADI U USLOVIMA RATA, HUMANIH KATASTROFA I ELEMENTARNIH NEPOGODA. U NORMALNIM USLOVIMA TAJ POSAO PROVODE CIVILNI SLUŽBE. NA KRAJU POSMRTNA POCAST VOĐI VAZDUHOPLOVA KOJI JE SIGURNO BIO DOBAR I POSTEN PILOT I ČOVJEK, JER NIJE SMIO ILI NIJE ŽELIO IZRIČITO RECI "NE" NEZAKONITOJ PROCEDURI I NASILJU DA SE POD SVAKU CIJENU OBAVI LETAČKI ZADATAK.... JEDINO SE SJECAM DA JE KOMANDANT TE ISTE BRIGADE NEDAVNO FOTOGRAFISAN SA JEDNIM DJETETOM U NARUČJU U SNJEŽNIM SMETOVIMA VOJVODINE, ZAJEDNO SA PREMIJEROM VUČIĆEM.... OD PRAVOSUĐA OCEKUJEM VISOKE ZATVORSKE KAZNE ZA ODGOVORNE I PRAVIČNU NAKNADU ŠTETE PORODICAMA (DJECI) POGINULIH CIVILA

ODGOVORITE
Name

Brod

04.04.2015 12:01

U normalnim zemljama stručna komisija istražuje nesreće i donosi ocjenu kako je došlo do nesreće i ko je odgovoran a ne premijer da ocjenjuje ko nije kriv.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

04.04.2015 12:13

Krivi navod. On je letio jer mu je bilo naređeno.Pa nije on bio taksista nego vojni pilot.

ODGOVORITE
Name

SRBOLJUB

04.04.2015 13:25

Ne znam ko je heroj? Ali Vučiću ti to sigurno nisi. Kako se čovjek samo olako proda i prevari narod od onakvog vođe pa šta danas postade zajedno sa onim predsednikom,bruka uništiše i ono malo Srpskog što ostade u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.04.2015 18:02

gastarbeiter; све тачно и правилно написано али то остаје пусти сан нас Срба.Одавно смо ми изгубили компас,али искључиво својом кривицом.

ODGOVORITE