Ispovijest dječaka: Majka me je tukla da mi je pomjerila vilicu!

Prema rečima detetove bake, Centru za socijalni rad u Kraljevu je trebalo deset godina kako bi učinili nešto i sklonili dečaka od roditelja, koji je njima, između ostalog, ispričao da ga je majka tukla jer je ličio na oca i nije bio poslušan.

Srbija 03.04.2015 | 22:05
Ispovijest dječaka: Majka me je tukla da mi je pomjerila vilicu!

Za oduzimanje deteta (12) kojeg su roditelji fizički i psihički zlostavljali, Centru za socijalni rad u Kraljevu je trebalo skoro deset godina, a njegova baka R. Ć. je ispričala da je on i za svo to vreme, dok se čekala odluka nadležnih, bio maltretiran.

– Moj unuk, koji sada ima 12 godina, od četvrte godine je počeo da dobija batine, a pre toga je konstantno bio svedok svađa oca i majke. Male sitnice su bile dovoljne da moja ćerka skoči i prevrne sto, polupa sve sudove u kući i izvede dečaka da ga bije. U čarapama sam trčala da zovem policiju, a zet je branio moju ćerku, dok je dete bilo malo i nije znalo da priča – ispričala je baka za Blic.

Prema njenim rečima, dečak je ostajao sam u kući, zaključan i plakao je satima.

- Kada su se moja ćerka i zet pobili, što nije retkost, zet je u haosu pao preko deteta. Skočila sam da vidim da li je dete živo, odnela ga kod rođaka, gde smo prespavali i pozvala policiiju. Kasnije je ćerka zaključavala stan i nije htela da me primi, jer sam je prijavljivala – kaže ona i ističe da je nakon nekog vremena prestala da prijavljuje sve policiji jer nije bilo vajde.

Na kraju, dečak je prošle godine sam otišao da prijavi zlostavljanje.

Kako piše u izveštaju Centra za socijalni rad, u situaciji konflikta roditelja, dešavalo se da majka traži od dečaka da joj donese nož koji bi onda stavila ocu pod grlo i pretila da će ga ubiti na spavanju.

– Dečak je rekao da je imao ožiljke po rukama od majčinih ujeda i grebanja i da ima utisak da mu je vilica pomerena zbog šamaranja koje je trpeo od majke. Na pitanje zašto je to majka radila, dečak je odgovorio zbog toga što nije poslušan, što liči na oca i ništa ne radi kako treba – piše u dokumentu.

On se požalio i da mu majka nije dozvoljavala da se igra, da ga je terala da uči po čitav dan, da je stalno bila nasilna prema ocu i njemu.

Na osnovu mišljenja koji je Centar za socijalni rad iz Kraljeva napravio i predao Osnovnom sudu, odlučeno je, u interesu dečaka, da nema lični kontakt sa roditeljima do pravosnažnog okončanja postupka za delimično lišenje roditeljskog prava.

Direktorka Centra za socijalni rad Svetlana Dražović, istakla je da je u toku dokazni postupak na sudu, ali je istakla da nije tačno da proces traje deset godina, kao i da je on veoma složen.

– U interesu deteta nije da vam bilo šta govorim. Očekuje se superveštačenje. Od momenta prijave su uključeni svi akteri, ali se veoma često dešavalo da se menjaju iskazi. Dešavalo se da Centar bude i obmanut – ispričala je ona i dodala da identitet dečaka treba da ostane neotkriven.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar