Za vikend kiša, snijeg i temperature ispod nule

U subotu u nedjelju očekuje nas kiša i sniježne padavine. Oba dana vikenda u našoj zemlji temperature će se ponovo spustiti ispod nule.

Bosna i Hercegovina 03.04.2015 | 19:58
Za vikend kiša, snijeg i temperature ispod nule

Bakir Krajinović, dežurni u Odjeljenju za vremensku prognozu i analizu Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazao je za Klix.ba kako se u subotu očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti padavine poslijepodne i u noći sa subote na nedjelju.

"U nizinama će padati kiša, a u višim područjima snijeg. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na sjeverni i sjeveroistočni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 4 i 2 °C, na jugu Hercegovine od 2 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka doseći će 13 °C, na jugu Hercegovine do 15 °C", kazao je Krajinović.

U nedjelju će nastaviti padati kiša dok se snijeg očekuje u višim područjima. Iste vremenske prilike očekuju nas u ponedjeljak i u utorak, a temperatura bi mogla u jutarnjim satima pasti na -2 stepena Celzijeva. Ipak, tokom dana će postajati toplije pa će temperature rasti i do 9 odnosno 12 stepeni.

Stabilizacija vremenskih prilika i pravo proljeće može se očekivati, prema riječima Krajinovića, tek u drugoj polovini mjeseca. Tada će se temperature popeti na 20 stepeni.

Naime, u periodu od 03. do 10. aprila očekuje se promjenjivo i nestabilno vrijeme u cijeloj zemlji, sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima, a temperature zraka će biti znatno ispod uobičajenih za ovo doba godine. Obilnije padavine se očekuju do 07. aprila.

U periodu od 11. do 18.aprila vrijeme u Bosni i Hercegovini će biti stabilnije, izraženije u prvih par dana. Potom će ponovo uslijediti promjenljivo vrijeme, sa povremenom i slabijom mjestimičnom kišom, uz duže sunčane intervale u cijeloj zemlji.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar