Video-igre nisu dobre za djecu

Igranje video-igara može imati negativan uticaj na dečji razvoj, ali ne zbog nasilja i eksplicitnog seksualnog sadržaja, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Oksfordu.

Informacione tehnologije 03.04.2015 | 07:45
Video-igre nisu dobre za djecu

Istraživači su analizirali procenu ponašanja 200 učenika uzrasta između 12 i 13 godina jedne škole u jugoistočnoj Engleskoj koju su dali njihovi učitelji.

Učenici su takođe dobili zadatak da popune upitnik o navikama u vezi sa igranjem video-igara.

Istraživači su uočili da je kod onih učenika koji su igrali igre najmanje tri sata dnevno u znatno većoj meri bila ispoljena hiperaktivnost, kao i nedostatak interesovanja za školu, dok veza između nasilnog ponašanja i igranja video-igara sa eksplicitnim sadržajem nije pronađena.

Istraživanje je takođe pokazalo da su deca koja su u proseku manje od sata dnevno igrala igre sa kooperativnim i kompetetivnim elementima, imala manje emocionalnih problema i probleme sa vršnjacima.

“Mogu se uočiti veze između igranja pojedinih tipova igara i dečjeg ponašanja, kao i vremena utrošenog na ovu aktivnost. Međutim, ne možemo da kažemo da igranje igara utiče na formiranje loših ili dobrih obrazaca ponašanja kod dece. Takođe znamo da su rizici vezani za igranje igara mali”, izjavio je doktor Endi Przibilski, vodeći naučnik istraživanja i član Internet instituta Oksford.

Celokupna studija objavljena je u magazinu “Psychology of Popular Media Culture”.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar