Podjela diplomatskih nekretnina bivše Juge

Predstavnici bivših jugoslovenskih republika trebalo bi da se do juna sastanu radi dogovora o podjeli 51 preostale diplomatske nekretnine širom svijeta, ukupne vrijednosti veće od 110 miliona dolara.

Region 02.04.2015 | 12:02
Podjela diplomatskih nekretnina bivše Juge

Biće to prvi sastanak poslije više od tri godine pauze. Prema dogovoru sklopljenom prije više od decenije, Srbija ima pravo na skoro 40 odsto, odnosno 43,6 miliona dolara, pišu beogradske "Večernje novosti"

Od ukukpno 123 diplomatske nekretnine do sada su raspodjeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30 ambasada, rezidencija i stanova.

Nekretnine koje su pripale Srbiji procijenjene su na 62,2 miliona dolara, a kada se proces sukcesije završi, ta vrijednost će biti veća od skoro 106 miliona evra.

Među najvrednijim nekretninama, koje su pripale Srbiji, je rezidencija u Parizu, koja je procijenjena na 11,4 miliona dolara, ambasada u Berlinu procijenjena na 4,5 miliona dolara i zgrada u Vašingtonu na 2,2 miliona dolara.

Među onima koje tek treba raspodijeliti najvredniji su ambasada i rezidencija u Tokiju, procijenjeni na 16 miliona dolara i misija u Njujorku, procijenjena na 11,8 miliona dolara.

"Večernje novosti" pišu da bivše republike SFRJ "lome ruke" i kada je riječ o zgradi u Briselu, čija je vrijednost 3,5 miliona dolara.

O tome će se razgovarati na sljedećem sastanku Mješovitog komiteta za podjelu diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji Makedonija kao domaćin treba da zakaže u prvoj polovini godine.

Hrvatskoj je do sada pripalo 18 objekata, Sloveniji i BiH po 10, a Makedoniji četiri.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crnogorac

03.04.2015 11:05

A Crnoj Gori??

ODGOVORITE