Vuk Jeremić nasljednik Ban Ki Munaa u UN?

Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu sledeće godine ističe drugi mandat na čelu svetske organizacije, a već se postavlja pitanje ko će ga zameniti.

Svijet 02.04.2015 | 07:48
Vuk Jeremić nasljednik Ban Ki Munaa u UN?

Na leto 2016. godine u UN će se glasati o tome ko će biti novi prvi čovek organizacije. Za sada se zna da će novi generalni sekretar UN biti iz neke od istočnoevropskih država.

Nezvanična trka je več počela. Put do fotelje Ban Ki Muna, međutim, vrlo je dugačak. Najpre, da bi neko uopšte postao kandidat, mora prvo da dobije zvaničnu podršku svoje države, a potom sledi dugačak put kroz lavirinte međunarodnog lobiranja. Ipak, u okruženju se već naziru kandidati.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, generalna direktorka Uneska Irena Bokova (Bugarska), bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk i šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak poznati su kandidati za Banovog naslednika.

Iako je agencija Rojters svojevremeno bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića označila kao najozbiljnijeg kandidata za budućeg generalnog sekretara UN, on za sada nije ispunio prvi korak ka tom cilju. Još nema podrške iz Nemanjine 11.

"Mnoge zemlje regiona stavljaju svoje kandidate, što je naravno jako dobro za te zemlje. Mislim da je važno u toj trci učestvovati, ali odluka o tome je kod onih koji su dobili legitimno pravo da rukovode ovom državom. Nisam u kontaktima sa bilo kim koji o tome odlučuje", rekao je Vuk Jeremić.

Oni koji odlučuju kažu da o tome još nije doneta odluka.

"Odlučivaće se u narednim mesecima shodno proceduri koja je tu. Još ima vremena", navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predlog pri izboru novog generalnog sekretara UN uveliko je vezan za Savet bezbednosti, pa je prvi korak da niko ne stavi veto na nečiju kandidaturu. Nakon toga Savet predlaže kandidata Generalnoj skupštini UN i onda sledi glasanje.

"Mislim da je to jedna dosta važna stvar za naš region. Mislim da je sve manje dileme u međunarodnoj zajednici da će upravo iz našeg regiona biti neko ko će naslediti Ban-Ki Muna, istočna Evropa je na redu", kazao je Jeremić.

Kao mogući kandidat Srbije, medijski je pominjan i bivši predsednik Boris Tadić. On nije želeo pred kamere B92, a iz njegove PR službe je kratko rečeno da on nikada nije razmišljao o kandidaturi, niti je vodio bilo kakve razgovore na tu temu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar