Kaliforniji prijeti velika suša zbog marihuane

Marihuana je biljka kojoj treba mnogo vode, a kako je broj farmi kanabisa u Kaliforniji u konstantnom porastu , tako je i opasnost od suše u ovoj američkoj državi sve veća, upozoravaju stručnjaci.

Zanimljivosti 30.03.2015 | 07:58
Kaliforniji prijeti velika suša zbog marihuane

Iako je rekreativno korišćenje marihuane u Kaliforniji zabranjeno, gajenje kanabisa za medicnisku upotrebu nije i od 1996. godine je u stalnom porastu. Svake godine sve je više privatnih farmi koje uzgajaju kanabis.

Marihuana traži mnogo više vode od drugih biljaka koje se gaje u Kaliforniji, kao što je na primer grožđe, kome je potrebno duplo manje vode.

Količina vode koje biljke marihuane uzimaju iz zemlje je toliko velika, da je nemoguće nadomestiti je zalivanjem, kaže studija koju je objavio magazin Public Library of Science.

Manji potoci su potpuno presušili zbog sve većeg broja farmi marihuane, dok je iz istog razloga, količina vode u mnogim rekama sve manja. U nekim rekama nivo vode se toliko smanjio, da je život riba i ostalog podvodnog sveta ugrožen.

U zaključku studije se navodi: “Ako stopa uzgajanja marihuane u severnoj Kaliforniji nastavi da se povećava ovim tempom, posledice za vodene vrste bi mogle biti katastrofalne. Ovo nije šala, situacija je alarmantna”.

Privatne plantaže marihuane se uglavnom nalaze na severozapadu Kalifornije, u delovima koji su gusto pošumljeni, izolovani i u kojima je gustina naseljenosti mala. Zbog toga je otežan pristup nadležnima da naprave stoprocentno tačno ispitivanje uticaja marihuane na sušu, pa se strahuje da je realno stanje stvari još gore nego što je objavljenu u magazinu Public Library of Science.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar