Tunis: Svjetski lideri protiv terorizma

Svjetski lideri danas su, uz više desetina hiljada stanovnika Tunisa, učestvovali u maršu solidarnosti protiv islamističkih militanata, dan nakon što su bezbjednosne snage te zemlje ubile pripadnike grupacije okrivljene za nedavni napad na muzej.

Svijet 29.03.2015 | 19:42
Tunis: Svjetski lideri protiv terorizma

U napadu na nacionačlni muzej "Bardo" u Tunisu poginuo je 21 strani tuista i policajac.

Na najvećem bulevaru u Tunisu dominirale su nacionalne zastave. Nekoliko svjetskih lidera, među kojima je i francuski predsjednik Fransoa Oland, došlo je na miting pod sloganom "Svijet je Bardo".

U demonstracijama su učestvovali lideri Alžira, Belgije, Libije, Poljske i Palestinske uprave.

"Narod Tunisa neće pokleknuti. Ostaćemo jedinstveni protiv terorizma dok ne uništimo tu pojavu", rekao je predsjednik Tunisa Bedži Said Esebsi nakon marša.

Premijer Tunisa Habib Esid rekao je nešto ranije da je u akciji bezbjednosnih snaga u regionu Gafsa na jugu te zemlje ubijeno devet militanata iz lokalne grupacije "Okba Ibn Nafa", među kojima je i Alžirac Lokman Abu Sakr, koji je osumnjićčen za organizaciju napada na muzej.



Od ranih jutarnjih časova više hiljada policajaca i vojnika raspoređeno je širom prijestonice.

Džihadistička organizacija "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad, mada su vlasti Tunisa okrivile "Okba Ibn Nafa", koja ima baze u planinana Čambi na granici sa Alžirom.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar