"Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini"

Rusija i Kina nastoje da popune politički vakuum, koji ostavlja Evropska unija na Balkanu, posebno u Srbiji, piše „EU obzerver”.

Srbija 29.03.2015 | 15:35
"Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini"

„Srbija je posebno prijemčiva na ove napore, s obzirom da ta zemlja sebe doživljava kao most između Istoka i Zapada. Lideri EU treba da se zapitaju da li mogu sebi da priušte da zapostavljaju Srbiju najmanje još pet godina“, navodi komentator tog izdanja.

PROŠIRENjE EU NA DNU EVROPSKE AGENDE

Po njegovom mišljenju, zbog toga što je Evropska unija zaokupljena ukrajinskom krizom, Zapadni Balkan, kao i diskusije o proširenju EU pali su na dno evropske agende.

Tako je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio da će širenje EU biti zaustavljeno bar do 2020. Kao rezultat toga Brisel rizikuje da izgubi najjaču polugu uticaja na budući razvoj Srbije — mogućnost da se formulišu uslovi za pregovore o ulasku u EU, smatra „EU obzerver“.

Ako EU ne pokaže jaču zainteresovanost za region, Srbija može početi da traži alternativne puteve, a ti putevi vode u Peking i Moskvu, navodi to izdanje.

SRPSKO-KINESKI SPORAZUMI

Kako se ističe, kineska vlada vidi Balkan kao centar svoje dugoročne strategije ubrzanog širenja trgovine između Istoka i Zapada. Kineske banke imaju velike investicije u Srbiji.

Samo 2014. Beograd je potpisao 13 sporazuma i memoranduma sa Pekingom u sferi finansija, infrastrukture, telekomunikacija i transporta. Ekonomska saradnja između te dve zemlje ojačana je političkim sporazumima, dodaje „EU obzerver“.

„PRIRODNIJA“ ALTERNATIVA

„Prirodnija“ alternativa za Srbiju jeste Rusija, ukazuje komentator tog izdanja i podseća da su dve zemlje povezane istorijskim i kulturnim vezama.

Rusija podržava stav Srbije prema Kosovu, a Srbija je jedina država-kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji. Srbija je takođe, kako se podseća u tekstu, jedina zemlja van Zajednice nezavisnih država koja ima sporazum o slobodnoj trovini sa Rusijom.

Posebni odnosi između dveju zemalja jasno su demonstrirani oktobra 2014, kada je ruski predsednik prisustvovao prvoj srpskoj vojnoj paradi od 1986. godine, navodi „EU obzerveru“.

Izvor: sputniknews.com/ Večernje novosti

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

snouden

29.03.2015 13:39

Samo savez Rusija Kina Srbija Indija i Koreja.Evropa diskriminise i vredja i ponizava srpski narod kao naciju.

ODGOVORITE
Name

lovac

30.03.2015 18:39

Ko je stavio prst dole ,nije dobar psihicki,ili mrzi istinu.

Name

Igor BL

29.03.2015 13:53

Prosao sam cijeli svijet ni u jednoj od navedenih zemalja nikad ne bih pozelio da zivim.

ODGOVORITE
Name

Boki

29.03.2015 15:38

Pa jasno je da se u zapadnoj Eu bolje zivi,ali je pitanje sta ini to nude nama.Da budemo vjecito jeftina radna snaga zbog koje ce opet njihovi gradjani izlaziti na ulice.Uostalom objqsni mi sta to imaju dobro zemlje poput Rumunije ili Slovenije od Eu?Ja koliko vidim samo dugove i onda grcki scenario

Name

Требиње

29.03.2015 13:56

ЕУ оставите ви Србију и РС. Фокусирајте се ви на Ваше проблеме а нас оставите на миру. Полтрони амерички и ви ћете се сами од себе урушити а то сте и зарадили. Смета вам добар однос Срба и Руса па шта сте мислили прво сте нас бомбардовали 1995 и 1999 а сад очекивате да пузимо пред вама. Који сте лицемјери ни на годишњицу бомбардовања у Србији нисте послали чак ни амбасадоре а очекујете да се ми Вама приклонимо. Е па мало сутра. Живјела братска Русија и њен предсједник Владимир Путин

ODGOVORITE
Name

Rade

29.03.2015 14:53

Nama su katolici napravili veliku nepravdu. Pod prinudom su pokrštavali Srbe u tzv.Hrvate, koji su pod komandom Vatikana u Jasenovcu živoj srpskoj deci oči vadili nožem. Peku nas rane. Te slike nas iznutra proganjaju. To je civilizacijska sramota čovečanstva. Bože, Bože naš, sačuvaj nas kuge I katoličke Unije!

ODGOVORITE
Name

no1

29.03.2015 16:44

Boże pravde

Name

Crni Gruja

29.03.2015 16:52

Sunce izlazi na Istoku...

ODGOVORITE
Name

EU

30.03.2015 16:56

A zalazi na zapadu..

Name

VIKILIS OTKRIVA

30.03.2015 09:59

SAMO SAVEZ RUSIJA KINA I SRBIJA INDIJA I KOREJA .DOSTA JE I TE EVROPSKE UNIJE KOJA DISKRIMINISE UCENJUJE SRBIJU I PONIZAVA.SAMO SAVEZ RUSIJE I KINE SRBIJE INDIJE I KOREJE SRBIJU SPASAVA.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

30.03.2015 11:43

Blago se Srbima svi nas hoće da imaju za saveznika.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.03.2015 12:30

Slijepac bi odavno vidio šta je naša budućnost. Oni što su nas bombardovali ubijali nejač, rušili sve što su stigli, gađali raketama sa osiromašenim uraniumom i kasetnim bombama sada nam daju kredite da idemo u dužničko ropstvo da bi to isto obnovili. Rusija bi sada sigurno bila garant da nam više to neće raditi. Treba im dozvoliti izgradnju vojne baze (što bi ona cjenila,ako može Bonsvil može i Rusija) Fotografije sa srpskih stratišta, posebno Jasenovca prikazivati bar jednom sedmično da mladi vide šta ljudski odpad radi ako ima priliku!

ODGOVORITE
Name

Neđo 30.03.2015

30.03.2015 12:40

Nikada neće,Amerika i Nemačka se složiti da,Srbija i Rusija ostanu u dobrim odnosima,jer to njima ne paše.Srbija je raskrsnica za,Bliski Istok,jer preko nje moraju putovati.Uvek ću,Srbiju ucenjivati zaradi pristupa u,Evropskoj Uniji je jedina prednost što nema granica.Ostalo je sve nula.Više je sirotinje sada u,Evropskoj Uniji nego pre što je bilo.Živim u državi,Evropske unije,ali ova država slabije se živi nego u bivšoj,Yugi. Moj je savet ostanite gde ste sada bolje će te proći, jer i ovi što su u,Evropi brzo će ići svako na svoju stranu.

ODGOVORITE
Name

neko

31.03.2015 07:26

Što se ne vratiš ako ti je tako loše u EU

Name

ja

30.03.2015 21:12

Pa sto zelite onda svi preko grane al na zapad, sto neidete na istok u Rusiju ili Kinu gdje se gladuje

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

31.03.2015 15:08

Ko se jos lozi na ovu temu nije mi jasno.Geopoliticki se zna koji narod gdje pripada i sta je prirodinije.Rusija hmmm Kina jos vise hmmm ,Indija hahaaa Korjea buhahaaaa jbt ni od ovog naroda nikad normalnih ljudi.Zapad je zapad i uvijek ce ostati to sto jeste je..s drzave gdje zivi 1% stanovnistva u izobilju a drugi locu po coskovima .Da je Kina dobra ne bi imali mi kineza na svaki cosak, a Indija pa ljudi to su cigani koji kaskaju za civilizacijom 8000 godina.

ODGOVORITE