Savjeti za manju potrošnju struje

Cijena struje sve više raste, a s njom i režijski troškovi. Kako da smanjite potrošnju električne energije?

Bosna i Hercegovina 29.03.2015 | 15:09
Savjeti za manju potrošnju struje

U pitanju su jednostavni savjeti koje možete odmah primijeniti.

Isključite aparate

Čak i kada nisu u upotrebi, aparati i dalje trošie struju - čak i punjači na koje nije ništa priključeno. Postoje mnoge stvari koje ostavimo priključene na izvor struje da ni ne razmišljamo - mikrotalasnu, punjače za mobilne telefone, digitalne okvire slika, računare. Iako ne troše puno, čine razliku na računu, piše “Wikihow”.

Produžni kabl

Nabavite produžni kabal i na njega stavite što više priključaka. Na taj način nećete morati svaki priključak vaditi pojedinačno, samo iz struje isključite produžni.

Zamijenite sijalice

Zamijenite obične sijalice onim štednim. Energetski učinkovita sijalica koristi 75 posto manje energije od tradicionalnih sa žarnom niti i traje šest puta duže.

Pukotine

Ako vaša kuća nema dobru izolaciju, vjerovatno trošite više energije. Hladan vazduh ulazi spolja i tako gubite toplinu, i energiju, navodi “Powerscore”.

Pranje odjeće

Devedeset posto energije koja se koristi prilikom pranja odlazi na zagrijavanje vode. Ako je moguće, odjeću kojoj etiketa dozvoljava, perite na nižim temperaturama.

Mašina za suđe

Palite mašinu za suđe samo kada je potpuno napunjena.

Čistite aparate

Čistite zavojnice frižidera kako bi učinkovito radio. Čistite ili zamijenite filter na klima uređaju, jer ako je prljav može trošiti i 15 posto više električne energije, prenosi NRDC.

Termostat

To je dobra investicija, jer ste u mogućnosti uštedjeti energiju tako da programirate kontrolu grijanja i hlađenja kada ste daleko od kuće ili kada spavate.

Kupovina

Kada kupujete kućne aparate, obratite pažnju na energetski razred jer uređaji koji spadaju u energetski razred A troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Zamrzivači imaju i klase A+ i A++ koje, naravno, troše još manje električne energije.

Kuvanje

Kuvajte s poklopcem, jer na taj način toplota ostaje u posudi što dovodi do 20 posto uštede energije.

Tarife

Osim toga, vodite računa o skupljoj i jeftinijoj tarifi struje. Jeftiniju tarifu iskoristite za uključivanje mašine za odjeću i suđe, a ako vam se ne spava, možete dio odjeće i ispeglati.

Kupanje

Ako možete birati, radije odaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, pranje ruku i umivanje obavite iznad umivaonika, ne kade, a prije miješanja vode prvo pustite hladnu pa toplu vodu.

Izvor: Istinito

Komentari / 0

Ostavite komentar