Biohakeri napravili kapi za noćni vid

Grupa biohakera iz Kalifornije uspela je da napravi kapi koje ljudima omogućavaju da vide u mraku.

Zanimljivosti 28.03.2015 | 21:19
Biohakeri napravili kapi za noćni vid

Grupa takozvanih “biohakera” pod nazivom “Science for the Masses” otkrila je kako da ljudima omogući noćni vid.

Oni su za izradu kapi uotrebili supstancu Hlorin e6 (Ce6), koja ima svojstvo pojačavanja svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama.

Biohakeri su Ce6 pomešali sa insulinom i slanim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li je eksperiment uspeo, kapi su sipali u oči istraživača Gabrijela Licine, jednog od članova grupe.

Njegove oči su nakratko pocrnele, da bi se nakon apsorpcije tečnosti vratile u normalno stanje. Da bi smanjili rizik od oštećenja vida usled izražene osetljivosti na jako svetlo, članovi tima pokrili su Gabrijelove oči crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena, njegov vid bio je primetno poboljšan. Danijela su zatim zamolili da identifikuje simbole u mraku. Istraživač je uspešno obavio zadatak u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje nisu bile podvrgnute tretmanu - oni su u samo 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

U drugom testu Gabrijel je uspeo da uoči ljude u šumi i na 50 metara udaljenosti, čak i kada bi bili priljubljeni uz drvo, što znači da bi ovo otkriće moglo da ima veliku primenu u okviru spasilačkih misija.

Kada je prvi put legao da spava nakon testiranja, Licina nosio naočare za sunce. Njegov vid ujutro vratio se u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica.

Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom rebalo da rukuju samo stručna lica jer postoji veliki rizik od citotoksičnosti uzrokovane apsorpcijom spoljašnjih zagađivača kroz kožu.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar