Nepalski oftamolog vid vratio hiljadama ljudi

Mnogi ugledni lekari širom sveta su ga pozivali na univerzitetska predavanja kako bi svoje umeće delio sa drugima.

Svijet 28.03.2015 | 19:10
Nepalski oftamolog vid vratio hiljadama ljudi

Nepalski oftamolog Sanduk Ruit smatra se pravim čudotvorcem. Godinama unazad zapazilo se da je on uspeo da povrati vid najmanje 100.000 ljudi i to jednostavnom petomnutnom procedurom.

Statistika Svetske zdravstvene organizacije je potvrdila da je od 90 odsto slabovide populacije koja živi u siromašnim krajevima, čak je 80 odsto izlečeno. Pošto pomoć lekara nije bila mnogo od koristi, ovaj Nepalac je odlučio da obiđe sve siromašne krajeve i da pruži pomoć.

Gde je i šta radi?

Danas, Sanduk Ruit je predstavnik očne klinike u Katmanduu, koja postoji od 1994. godine, a na kojoj oboleli mogu da kupe sočiva koja se izvoze u svega 30 zemalja sveta.

Njegova petominutna tehnika podrazumevala je pravljenje malog reza na pacijentovom oku, kroz koji bi Sanduk uklonio kataraktu. Nakon intervencije, ovaj prirodnjak je stavljao umetno sočivo. Metoda je postala toliko popularna da je bio pozivan na mnoga univerzitetska predavanja kako bi lekarima klasične medicine objasnio kako je on to delotvoran.

Da bi pomogao najzabačenijim, ruralnim naseljima, organizovao je mnoge očne kampove. Želja da pomogne siromašnima usledila je kada je njegova sestra umrla vrlo mlada, jer nije nikako mogla da dođe do lekara.

- Najveća satisfakcija je kada pacijenti dođu na kontrolu i kada shvate da nakon samo pet minuta mogu da vide svet oko sebe. To je šok, ali ujedno i najradosniji trenutak u celom ovom procesu - objašnjava Sanduk.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veteran

30.03.2015 12:32

Odmah ga postaviti za ministra zdravlja Republike Srpske.

ODGOVORITE