Zaboravite "Oluju"

Već sledeće godine, realno je, Hrvatski sabor usvojiće zakon po kojem će svako ko kaže da je oružani sukob u Hrvatskoj devedesetih bio građanski rat a "Oluja" etničko čišćenje, završiti u zatvoru najmanje pet godina. 

Region 28.03.2015 | 15:43
Zaboravite "Oluju"

Ma, to je neko zezanje? Nije. Neko neozbiljan glasno razmišlja? Ni to. Predlog je stigao od predsednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića, koji će, to je gotovo sigurno, u sledećoj vladi Hrvatske (parlamentarni izbori su krajem ove godine) sesti u fotelju ministra pravde, jer po svim istraživanjima te izbore dobiće HDZ, a Turudić je njihov igrač.

Istinita priča o karakteru rata u Hrvatskoj, o "Bljesku" i "Oluji", Medačkom džepu, zločinu u Sisku... privodi se kraju a da još nije ni uzela maha. Nikolić, Vučić, Dačić...moraće od početka iduće godine da zaborave na "Oluju" i dobro pripaze da im se u priči o raspadu Jugoslavije ne omakne kvalifikacija "građanski rat u Hrvatskoj". Verovatno neće završiti iza brave (mada Vukčević, Vekarić i Nataša Kandić nikad ne spavaju), ali će se u tom slučaju sigurno izvinjavati Kolindi Grabar i Tomislavu Karamarku. Znate ono: izvučeno je iz konteksta, nismo tako mislili.

Nijedna vlada u Beogradu u periodu od 2000. godine naovamo, nije službeno definisala rat započet nasilnim rastakanjem Titove Jugoslavije, tačnije nije stvari postavila na svoje mesto ustvrdivši da je početkom devedesetih u Jugoslaviji vođen klasičan građanski rat i da je taj rat izazvan nasilnom secesijom Slovenije i Hrvatske.

Zbog čega to ne sme da se kaže u Nemanjinoj 11? Zbog straha da će na taj način indirektno amnestirati Miloševića, šta god to moglo da znači, odnosno da će minirati tezu (postavljenu u Beogradu, odaslatu u svet, a otuda vraćenu kao optužba velikih zapadnih sila) da su Srbi na čelu s Miloševićem izazvali rat devedesetih, da su jedini krivci za taj rat, zločinci, i da stoga moraju da ispaštaju.

To je laž u koju se, izgleda, ne sme dirati, laž locirana u istu ravan s religijskim dogmama. Otuda ovo stalno, duboko službeno srpsko ćutanje. Sledeće godine to ćutanje dobiće zakonsku osnovu. Za one Srbe koji smatraju da je spominjanje prošlosti besmisleno, ovo iz Zagreba retko je dobra i radosna vest.

Šta je sledeće? Zahtev da se zatvorom kazni svako ko kaže da je Nezavisna Država Hrvatska bila genocidna tvorevina a Jasenovac tvornica smrti. Nemoguće! Jeste li sigurni?

Za kraj, da parafraziram jednu narodnu mudrost: Ko ne hrani svoju istinu, hraniće tuđu laž.

Autor: Ratko Dmitrović 

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

snouden

28.03.2015 15:21

Nazalost ovako se stvore drzavni interesi I nacionalni. Srbi imaju ucit od Hrvata mnogo mnogo.

ODGOVORITE
Name

Sivi kamen

28.03.2015 15:30

Hrvatska i Ukrajina su sestre po materi.

ODGOVORITE
Name

DRagan

28.03.2015 15:41

Rat u Hrvatskoj može biti samo građanski rat ili seljačka buna. Treće opcije nema. Ovim predlogom zakon Hrvatska ne brani svoje nacionalne interese nego nasilno prekraja istoriju i pere se od vjekovnog zločina. Ako su vodili oslobodilački i pravedan rat zbog čega onda toliki, gotovo patološki strah od drugačije kvalifikacije rata. Ovo tim više ako se cijeni da se verbalni delikt kažnjava sa "najmanje pet godina zatvora" što je jedan od pokazatelja najgrubljeg totalitarizma.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

29.03.2015 14:28

Tako se neki interesi brane od istine,zakonom.Nije li nesto slicno bilo i u jednoj drugoj bivsoj republici rasturene Juge. Toliko o paroli, istinom do oprosta i suzivota na delu balkanskih prostora.

ODGOVORITE
Name

KOKO

30.03.2015 13:13

KO U BILO GDJE I NA BILO KOM MJESTU KAŽE DA JE U HRVATSKOJ BIO GRAĐANSKI RAT BIĆE KAŽNJEN 5 GODINA ZATVORA. DA NIJE BILO TITA NE BILO NI HRVATSKE (ZA 5 GODINA HRVATI ĆE SE SAMI POUBIJATI JEL TO IM JE U KRVI).

ODGOVORITE