Oslobođene Čehinje otete u Pakistanu

Dve mlade Čehinje, otete u proleće 2013. u Pakistanu na turističkom proputovanju za Indiju, oslobođene su i jutros su stigle u Češku.

Svijet 28.03.2015 | 12:36
Oslobođene Čehinje otete u Pakistanu

Najpre su turski mediji, a za njima i češki, objavili da su devojke juče prešle tursku granicu i zdrave su.

"Još uvek ne mogu da poverujem da sam ovde. Čak i sada se plašim da je to samo san", kazala je Antonije Hrastecka turskoj novinskoj agenciji Anadolija koja je prva javila da su Čehinje oslobođene.

Čehinje su oslobođene nakon dva meseca pregovaranja zahvaljujući turskoj dobrotvornoj nevladinoj organizaciji IHH, saopštio je češki premijer.

Turskoj NVO su se obratili očajni roditelji pošto pokušaji češke diplomatije i inicijativa predsednika Češke Miloša Zemana u kontaktu sa pakistanskim vlastima nisu urodile plodom, javila je češka televizija ČT.

Antoniju Hrastecku i Hanu Humpalovu sredinom marta 2013. godine grupa od sedam neidentifikovanih naoružanih otmičara u Balučistanu u Pakistanu izvukla je iz autobusa kojim su putovali preko Pakistana u Indiju i zajedno sa lokalnim policajcem koji im je bio kao turistima pratnja odvezli terenskim vozilom u nepoznatom pravcu.

Policajca su ubrzo pustili a tek nakon tri meseca zatočeništva na internetu se pojavio video snimak u kome devojke mole Zapad da iz zatvora pusti pakistansku lekarku Afiju Sadiki koja je u SAD osuđena na 86 godina zatvora za napad na američke vojnike.

Sledeći video otmičari povezani najverovatnije sa teroristima iz Al Kaide postavili su u jesen 2013. godine i u njemu Hrastecka i Humpalova mole češku vladu da im pomogne i ubedi pakistansku vladu da pregovora sa otmičarima i žale se na loše zdravstveno stanje.

Porodice su odbile da daju izjave češkim medijima i ne zna se kako su devojke oslobođene ni zašto su otete.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar