EU otvara istragu o elektronskoj trgovini

Evropska komisija namjerava da pokrene detaljnu istragu u oblasti elektronske trgovine s ciljem da se pomogne eliminisanje trgovinskih barijera i podstakne rast prekogranične razmjene dobara i usluga unutar članica Evropske unije, izjavila je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

Srbija 27.03.2015 | 12:04
EU otvara istragu o elektronskoj trgovini

Vestager je rekla da je odlučila da pokrene sektorske istrage u e-trgovini zbog toga što postoje prepreke koje koče razvoj onlajn trgovine, a ima i naznaka da pojedine kompanije namjerno blokiraju tu vrstu razmene.

“Krajnje je vrijeme da se uklone posljednje barijere onlajn trgovini koja je glavni element pravog jedinstvenog digitalnog tržišta u Evropi“, izjavila je Vestager novinarima.

Ona će u narednim nedjeljama iznijeti Komisiji svoj prijedlog za pokretanje istrage koja bi mogla da bude okončana sredinom 2016. godine, prenio je Rojters.

Prema podacima Evropske komisije, mada je svaki drugi potrošač u EU lani kupovao preko interneta, samo 15 odsto njih je pazarilo neki proizvod onlajn u drugoj zemlji, članici Unije.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar