Je li na djelu stvaranje Velike Albanije?

Izjava premijera Albanije Edija Rame izazvala je pravu buru u srpskom političkom svetu, ali i medijima. Priča o stvaranju Velike Albanije nije odbačena, već je samo dobila veće razmere. Politički analitičari na ovaj projekat i izjave albanskog premijera gledaju različito.

Srbija 26.03.2015 | 18:15
Je li na djelu stvaranje Velike Albanije?

Nakon održane zajedničke sednice kosovske i albanske vlade u Tirani i potpisivanja sporazuma, Rama je izjavio da se tim potpisivanjem izvršilo "nacionalno ujedinjenje preko EU“. To je dovelo do burnih reakcija pre svega srpskih političara koji su saopštili da Srbija neće tako nešto da prećuti.

"Postoje stranke koje zagovaraju stvaranje Velike Albanije i one su izgubile na izborima u Albaniji. Taj projekat zagovara i deo opozicije na Kosovu Samoopredeljenje ujedno vršeći politički uticaj na grupacije", objašnjava politički analitičar Dušan Janjić za SrbijaDanas.com.

I takozvano nezavisno Kosovo i projekat Velike Albanije stvaraju pritisak i negativnu atmosferu u samoj Srbiji. Ipak, Janjić smatra da projekat ujedinjavanja Albanije i Kosova automatski pobija ideju o postojanju nezavisnog Kosova.

"Nema Albanca koji ne veruje da će Beograd priznati Kosovo. Međutim, kada bi došlo do ujedinjavanja Albanije i Kosova, u bilo kom obliku, to bi značilo da Amerika, NATO i Evropska unija odustaju od stvaranja Kosova. Apsolutno mislim da, kada su u pitanju politike EU i NATO, oni su protiv stvaranja Velike Albanije", jasan je Janjić.

S druge strane, politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je projekat Velike Albanije u poodmaklom procesu i da to odgovara Zapadu i Evropskoj uniji.

"Potpuno je jasno da je projekat Velike Albanije uveliko u toku da napreduje i već je u završnoj fazi realizacije. Za razliku od Srbije, kada je reč o albanskom ujedinjavanju, to nikome ne smeta, a nekima u EU I na Zapadu čak i odgovara ili bar tolerišu", tvrdi Vukadinović.

On smatra da nije u pitanju puka provokacija srpskih vlasti, već da je to njihova stvarna namera koju ne dozvoljavaju da iko spreči.

"Njega ne zanima šta misli Srbija, to se mi samo tešimo. Oni samo rade svoj posao", zaključuje Vukadinović.

Na Ramine izjave reagovali su ministar pravde Nikola Selaković i ministar za rad Aleksandar Vulin. Selaković je izjavio da Srbija ne može i neće da ćuti na stvaranje Velike Albanije pozivajući EU da se tome suprotstavi, dok je Vulin smatra da bujanje albanskog šovinizma može da izazove strah na Balkanu.

"Stvaranje velike Albanije je nešto što plaši Srbe, ali bi trebalo da plaši celu Evropu. Zamislite da se parola 'jedan narod, jedna zemlja, jedan san' čula u Beogradu", rekao je Vulin.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

JA

26.03.2015 17:32

Ljudi jeste li slepi i gluvi???To je vec odavno resena stvar!Albanija,Kosovo,pa komad Makedonije i Crne Gore,Pa eto gotova velika Albanija!!!To je Fakt Narode!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

26.03.2015 17:37

REPUBLIKA SRPSKA =SRBIJA BOŽE PRAVDE

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

26.03.2015 18:08

Nikada neće biti velike Albanije, osim ako svi Albanci promene veru i postanu katolici!Vatikan je isto jak kao i jevrevjska svetska monetarna zajednica. Izgleda, da se EU i SAD igraju mačke i miša sa Srbijom i Alanijom, pa da vide, ko ima jače živce, ko je veća primitivčina...Svima je jasno, a naročito Rami, da neće moći "uramiti" Kosovo i Albaniju!

ODGOVORITE
Name

Ovde

26.03.2015 18:30

Ovde Nikola se diskutuje o Kosovu i Albaniji.Sta se ti sad javljas...? Ako nemas nista pametnije...

ODGOVORITE
Name

Pamet

26.03.2015 18:36

Janjic srpski mislilac 21 veka.Covek sve zna jer je analiticar i to politicki.E tito tito sta si i ti sve iskolovao.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

26.03.2015 20:23

Pitaj Janjića za koga radi i ko ga plaća...?

Name

Требиње

26.03.2015 20:08

Све се то ради по благослову ЕУ само ми то не видимо и тврдоглаво срљамо да уђемо у ту ЕУ. Даће Бог па ће се и ЕУ сама од себе урушити помогнута Путином јер је ЕУ амерички полтрон

ODGOVORITE
Name

Veteran

27.03.2015 08:07

Ovi albanci bi se samo igrali rata, ali znaju da protiv srba nemogu pobjediti, pa onda mole amere da im pomognu.Vec vidjen scenario u BiH, HR, i na Kosovu.