Zaštita novinara prioritet države

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je nasilje nad novinarima neprihvatljivo i da je Srbija čvrsto opredeljena za zaštitu slobode izražavanja i bezbednosti novinara.

Srbija 26.03.2015 | 13:50
Zaštita novinara prioritet države

Dačić je na međunarodnoj konferenciji "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regonu OEBS-a" podsetio da je tokom 2014. na prostoru zemalja članica OEBS-a ubijeno sedam novinara, a početkom godine u napadu na magazin "Šarli ebdo" još osam.

"Nasilje prema novinarima je neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini. Bezbednost novinara je preduslov za slobodno izražavanje i slobodu medija i zato bi države članice trebalo kontinuirano da rade na stvaranju zakonskih i drugih preduslova za neometan i bezbedan rad novinara", rekao je Dačić.

On se posebno osvrnuo na ugrožavanje bezbednosti novinarki, ukazujući da je taj problem sve više izražen u poslednje vreme.

"One su sve česće izložene pretnjama, posebno preko interneta i zato bi države učesnice trebalo da na odgovarajući način pristupe tom fenomenu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima problem očuvanja integriteta novinara postoji i u Srbiji, baš kao i u drugim zemljama članicama OEBS-a.

"Vlada Srbije i njeni zvaničnici osudili su svaki napad na bezbednost novinara, a nadležni organi, poput tužilaštva i policije, angažovani su na rešavanju napada na pripadnike novinarske profesije", rekao je Dačić.

On je poručio da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-om, pitanje medija i bezbednosti novinara držati visoko na listi prioriteta te organizacije.

Govoreći o značaju konferencije Dačić je izrazio nadu da će ona uspeti da doprinese boljem razumevanju problema i opasnosti s kojima se suočavaju novinari prilikom obavljanja svog posla.

"Cilj je da se objektivno razmotre postojeća zakonska rešenja u oblasti zašite novinara i ispita potreba njihove eventualne izmene", poručio je Dačić otvarajući konferenciju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKAŽ

26.03.2015 13:34

ŠTO VIŠE NAPASTI NOVINARE PRIORITET PREDSJEDNIKA RS.

ODGOVORITE