Papa Franjo želi razgovor o Stepincu

Papa Franjo predložio je predstavnicima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ razgovor i iznošenje argumenata o spornim dijelovima biografije kardinala Alojzija Stepinca koji se neće desiti do jeseni, tako da kanonizacija neće uslijediti ovog ljeta, kako su najavljivali pojedini mediji, piše "Politika".

Svijet 26.03.2015 | 09:33
Papa Franjo želi razgovor o Stepincu

U SPC stigao je nedavno odgovor iz Vatikana na ranije upućeno pismo u kome su velikodostojnici SPC iznijeli svoj stav o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, navodi list.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina kaže da srpska Crkva i istoriografija imaju kristalno jasno mišljenje o Stepincu i dovoljno relevantne arhivske građe o tome.

"Rimokatolička crkva u Hrvatskoj bila je stub NDH u svakom pogledu. Pouzdano znamo, na osnovu činjenica iz Stepinčevog dnevnika, da on nikada nije učinio nijednu intervenciju kod Ante Pavelića u korist SPC ili srpskog naroda. Nikada nije javno protestovao protiv zločina koji su činjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, a dobro je znao za njih", rekao je Mišina.

On je u prilog toj tvrdnji naveo da je u svaka vojna jedinica u NDH imala u svom sastavu i sveštenika.

"O svemu tome ima dovoljno arhivske građe. To su činjenice koje SPC uvažava i njima se rukovodi", kaže Mišina.

On naglašava da SPC ima bogatu arhivsku građu iz tog perioda, ali je ona, za sada, nedostupna javnosti.

"Ukoliko hrvatska strana ima dokument koji dokazuje da je Stepinac osudio nasilje i zločine nad nedužnim spskim civilima neka nam ga pokažu, ja za takav dokument ne znam", kaže Mišina.

Kada je riječ o papinoj posjeti Hrvatskoj i mogućem odlasku u Jasenovac, vjerski analitičar Živica Tucić kaže da papa Franjo "ne može posjetiti Jasenovac bez hrvatskog episkopata, čiji jedan dio relativizuje istoriju i koketira sa ideologijom prošlosti".

"Takođe, ozbiljno je pitanje ko će da zastupa Srbe u Jasenovcu prilikom te eventualne papine posjete. Mislim da je papa spreman da posjeti Jasenovac. Ako je to uslov SPC ili srpske strane moglo bi da dođe i do posete Beogradu", rekao je Tucić.

On je naglasio da rezervi prema kanonizaciji Stepinca ima, ne samo iz Beograda, već i u katoličkim krugovima.

"Senzibilnost prema događajima iz 20. veka sada je povišena. Imao sam prilike da čujem mišljenje jednog nemačkog teologa koji je rekao da je Stepinac bio prosečan nadbiskup, koji se nije najbolje snašao u teškim vremenima, ali da nije `ni đavo ni anđeo`", rekao je Tucić.

On je ukazao da papa ne mora da obavi sam čin kanonizacije, već samo treba da potpiše dekret.

Izvor: Politika

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

oo

26.03.2015 09:25

Ovo je kao da tražite razgovor o Hitleru i iznosite argumente!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

26.03.2015 10:11

KOLIKO IMA STEPINACA. SVI SU ONI STEPINCI. NIKAD SRBI NEĆE ZABORAVITI STRADANJE U JASENOVCU, I SVIM MJESTIMA U KOJIMA ZABETONIRAŠE JAME JADIKOVKE. RADITE SA SVOJIM STEPINCEM ŠTO HOĆETE. MOŽETE I TITU KANONIZOVATI "JOSIP RADNIK", !?!?!?!?!?!.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

26.03.2015 11:13

A nasilno pokrštavanje Srba? To ovi novotari ekumenci nisu pomenuli papi?

ODGOVORITE
Name

Требиње

26.03.2015 16:30

Не вјерујем pимској курији ни папи за све су они криви. Подржавали су НДХ и клања и покрштавања и сва могућа усташка иживљавања. Прогласиће они Степинца свецем бе3 обзира на све.

ODGOVORITE