Najpoznatije kockice na svijetu kroz istoriju

U odmaralištu Legolend Florida u Grand Hajat hotelu u Njujorku, gomila mališana je imala priliku da istraži novootvorenu prijateljsku LEGO sobu.

Zanimljivosti 26.03.2015 | 07:19
Najpoznatije kockice na svijetu kroz istoriju

Lego priča počela je još iz 1932. godine, zahvaljujući stolaru Ole Kirk Kristijansenu koji je u svojoj maloj radionici izrađivao raznolike drvene igračke. Posao je dobro krenuo, a dve godine kasnije, tada već uspešnoj stolarskoj radionici, Kristijansen daje ime koje danas svi tako dobro poznajemo – Lego.

Naziv je nastao skraćivanjem i spajanjem dve danske reči „leg godt“ što znači „dobra igra“, a ubrzo su postale ne samo brend, već i ideja vodilja kompanije čije igračke usrećuju milone dece širom sveta.

Nije prošlo mnogo vremena, a Ole Kristijansen je proširio svoju delatnost i na plastične igračke, da bi prve čuvene Lego kocke ugledale svetlost dana 1949. godine i to pod nazivom „automatske spajajuće kocke“. Njihov dizajn bio je u velikoj meri zasnovan na sličnom proizvodu koji se pojavio u Velikoj Britaniji dve godine ranije, s tim da je razlika bila u načinu na koji su se kocke spajale i razdvajale.

Kada je Godtfred Kristijansen, Oleov sin, počeo da radi u firmi svoga oca, uvideo je neslućen potencijal Lego kocki kao sistema za kreativnu igru. Da bi se taj potencijal oslobodio bilo je potrebno uneti određene izmene u dizajn. Problem je zapravo bio u načinu spajanja i povezivanja kocki, koji je do tada bio ograničen, kao i njihova raznovrsnost.

Godtfred Kristijansen je želeo da prevaziđe tu prepreku, a kao rezultat te želje 1958. godine stvoren je moderan izgled kocki kakav danas poznajemo. Dakle, kocke koje su patentirane 28. januara 1958. godine kompatibilne su sa današnjim Lego kockama jer se njihov dizajn od tada do danas nije menjao. Ipak, bilo je potrebno još pet godina da se pronađe pravi materijal za njihovu izradu.

Kockice sa kojima su se generacije igrale, verovatno nikada neće postati dosadne, a sprovođenjem ovakvih projekata, njihova popularnost samo može da se poveća.

Drugi Legolend hotel u Severnoj Americi otvoriće se 15. maja 2015 na Floridi.

Ako ste ljubitelj lego kockica, sigurno će vam se svideti i ovaj video.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar