SAD isporučile prve hamere Ukrajini

SAD su danas isporučile Ukrajini prvih deset oklopnih vozila tipa hamer u okviru programa vojne pomoći za "borbu protiv separatističkih snaga na istoku zemlje koje podržava Rusija", javio je Asošijeted pres, dok Ukrinform navodi da je pošiljku na aerodromu "Borispolj" u Kijevu dočekao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Svijet 25.03.2015 | 20:35
SAD isporučile prve hamere Ukrajini

Ukrajinska agencija navodi da je prilikom uručenja Porošenko pregledao pošiljku visokomobilnih multifunkcionalnih vozila i lično sjeo za volan jednog od njih, kako bi ga testirao na aerodromskoj pisti.

Ukrajinski predsjednik je najavio da će sva vozila poslije opremanja biti upućena "prije svega, u visokomobilne desantne jedinice, koje obavljaju zadatke u zoni antiterorističke operacije".

"Želim da zahvalim našim partnerima - SAD, za svestranu podršku Ukrajini. To je realna i prava potvrda strateškog partnerstva između naših zemalja", rekao je Porošenko, zahvaljujući Vašingtonu na "dosljednoj i čvrstoj poziciji u rješavanju konflikta u Donjeckom basenu".

Porošenko je zahvalio SAD i na tome što smatraju Rusiju agresorom i za inicijativnost i upornost kada je u pitanju produženje sankcija Moskvi, navodi ukrajinska agencija.

Ukrajinski predsjednik je najavio da će u narednih 45 dana Ukrajina dobiti preostale hamere, predviđene sporazumom sa Vašingtonom, navodi AP.

Porošenkov kabinet najavio je da će SAD isporučiti Ukrajini 230 "Hamera", podsjeća američka novinska agencija, dodajući da je administracija američkog predsjednika Baraka Obame najavila pružanje vojne "neubojite" pomoći u iznosu od 75 miliona dolara, ali da se "uzdržala od nuđenja ubojite opreme, uprkos pozivima iz Kongresa da to učini".

Porošenko je sredinom mjeseca najavio i da će ukrajinske izviđačke jedinice "najzad dobiti britanske oklopne transportere sakson".

Ukrinform je tada podsjetio i da su SAD odlučile da Ukrajini daju nekoliko sistema bespilotnih letjelica "Gavran" (Raven), 30 oklopnih višenamjenskih hamera i 200 džipova istog tipa, vrijednih približno 75 miliona dolara.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boki

25.03.2015 20:31

Banditi!!!

ODGOVORITE
Name

ortodoksh

25.03.2015 20:32

Ovaj je Porosenko toliko jadan i bijedan on ne zna sta je bratstvo i biti pravoslavac Ovi fasisti mu se smiju iza ledja.

ODGOVORITE
Name

nadimak

25.03.2015 20:39

Primirje = naoruzavanje ? Druga runda ce biti jos zesca.

ODGOVORITE
Name

Srđan

25.03.2015 22:37

Svi projekti Vatikana su ludilo. Zamislite da bolesni um Vatikana sada preko Amerike (Čitaj: Amerika je najveća žrtva Vatikana) dotura oružje Ukrajini radi smirivanja rata. Iz Vatikana forsiraju totalno ludilo. To je način da sluđuju normalne ljude. Da vidimo od kuda zlo dolazi? Zakletva katoličkog pape Ignacija Lojole sledbebika Pontija Pilata izložena je u nacionalnij biblioteci u Vašingtonu. Zakletva se daje na oštrici kame i u prisustvu katoličkog sveštenika i glasi:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“ , „ jer bez prolivanja krvi niti jedan čovek ne može biti spašen“.

ODGOVORITE
Name

SSSS

26.03.2015 06:55

STIĆI ĆE VAS RUKA PRAVDE SAMO VI NASTAVITE ALI U NASTAVKU SMANJIT ĆE VAM SE BROJ STANOVNIKA ZA MNOGO VIŠE NEGU U PRVOJ RUNDI.NADAM SE DA ĆE PRAVI UKRAJINSKI "PRAVOSLAVNI" NAROD TO OSJETITI I PREĆI NA PRAVU STRANU. A TI POROŠENKO B....GO JEDNA FAŠISTIČKA ČEŠ PLATITI CIJENU ZA SVE ŠTO SI URADIO SA SVOJIM IZRODIMA NA KRAJU ĆE TI TVOJI TAKOZVANI PARTNERI ZABITI NOŽ U LEĐA.

ODGOVORITE