Redžepi svjedok na suđenju Ivanoviću

Suđenje lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanović i još četvorici Srba nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem svjedoka tužilaštva bivšeg ministra unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Bajrama Redžepija.

Srbija 25.03.2015 | 15:00
Redžepi svjedok na suđenju Ivanoviću

Redžepi je 16. svjedok tužilaštva i prvi koji svjedoči u vezi sa obje tačke optužnice protiv Ivanovića i četvorice Srba za krivična djela počinjena tokom 1999. i 2000. godine.

On je rekao da je od 1999. godine pa do kraja ratnih sukoba na Kosovu boravio u brdima oko Mitrovice kao pripadnik OVK.

Na pitanje tužioca da li zna nešto o incidentu koji se dogodio u Mitrovici 14. aprila 1999. godine, Redžepi je rekao da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da tada nije bio u gradu.

"Čuo sam od građana da su se u Kovačevoj ulici desila neka ubistva. Čuo sam različite priče o tome, ali kao čovjek od principa ne bih da pričam o stvarima koje sam tek onako čuo, pošto nisam bio očevidac ne bih da se izjašnjavam o tome", rekao je Redžepi.

On je potvrdio da je poznavao Ivanovića mnogo prije 1999. godine kao građanina Mitrovice, kao karatistu i kao osobu zaduženu za rekreativne aktivnosti u kombinatu "Trepča", ali da se do kraja rata nisu vidjeli, niti bili u kontaktu.

Odgovarajući na pitanje o angažovanju Ivanovića u incidentu aprila 1999. godine, Redžepi je rekao da je samo čuo od građana da je Ivanović bio prisutan tamo, ali pošto nije bio očevidac onda ostaje pri ranijoj izjavi.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine. Zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

Ostala četvorica Srba Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović optuženi su za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Лија

25.03.2015 14:41

Има људи који држе до части и истине. Свака част.

ODGOVORITE