Uva čuva urinarni trakt

Izuzetno je delotvorna kod bakterijske upale mokraćnih puteva i bubrega. Čaj ne bi trebalo piti duže od dve nedelje, ne preporučuje se u trudnoći. Najbolje se kombinuje sa sodom bikarbonom.

Zdravlje 25.03.2015 | 11:45
Uva čuva urinarni trakt

Lekovita biljka uva (Arctostaphilos uva ursi), poznata i kao medvedovo uvo, mlivnjak, divlja maginja i gornik, izuzetno je delotvorna u lečenju upala upala mokraćnih puteva i bubrega izazvanih različitim bakterijama, a posebno protiv veoma uporne i dosadne ešerihije koli. Deluje kao uroantiseptik, poboljšavajući izlučivanje urina. Čak je i lekari preporučuju u kombinaciji sa antibioticima, radi lakšeg eliminisanja urinarnih infekcija. Smatra se da je delotvorna i u lečenju povećane prostate, ali i dijabetesa i dijareje.

Čaj se priprema tako što se u šolju stave dve kašičice suvih listića, a zatim preliju ključalom vodom. Šolja se poklopi i ostavi da odstoji pola sata, a zatim procedi u drugu šolju i pije dok je čaj svež i prohlađen.

Uvin čaj može da se konzumira tri puta dnevno, ali je obavezno da uvek bude svež. I bez dodataka u vidu šećera, meda ili zaslađivača, jer se na taj način njegova delotvornost umanjuje. Čaj nije efikasan ni ukoliko je kiselost mokraće povećana. Zato zagovornici narodne medicine savetuju da se prvo uzme malo sode bikarbone, jer se na taj način stvara alkalna, odnosno bazna sredina, čime se postiže bolja efikasnost. Osim toga, pojedini sastojci uve mogu da iritiraju želudac, a soda bikarbona sprečava njihovo rastvaranje. Istovremeno, neposredno pre ili posle pijenja čaja, ne treba jesti ili piti druga pića koja utiču na stvaranje kisele sredine, jer se tako umanjuje dejstvo čaja. U nepoželjne namirnice spada meso i mlečni proizvodi i pre svega, gazirana pića.

Protiv peska i kamena u bubregu preporučuje se čajna mešavina, u kojoj se osim uve nalaze i druge biljke. Mešavina se sastoji od po 50 grama listova uve i breza i isto toliko rizoma pirevine. Kašika navedene mešavine prelije se sa šoljom vode i kuva poklopljeno tri do pet minuta na tihoj vatri. Ringla treba da se podesi na najnižu temperaturu, da čaj ne vri. Nakon kuvanja ostavi se dva do tri sata da odstoji, zatim procedi i pije.

Ipak, čak ni u idealnim uslovima čaj nije preporučljivo piti duže od dve nedelje u kontinuitetu, zbog određenih toksičnih sastojaka. Iz istih razloga može da se pije najviše pet puta godišnje. Neke osobe sa osetljivim stomakom mogu da osete mučninu i povraćanje nakon konzumiranja čaja. Da bi se izbegli ovi neprijatni simptomi, u čaj od uve može da se doda i koren belog sleza koji će obložiti sluzokožu želuca.
Ako uvin čaj nije postigao očekivani efekat u prvih mesec ili dva, ne treba očekivati da će se to dogoditi i kasnije. Velike doze čaja jedino mogu da izazovu dekoncentraciju, nedostatak daha i nesvesticu. Uva uopšte nije preporučljiva za decu, trudnice i dojilje. Kod trudnica ovaj čaj može dovesti do prerane kontrakcije i pobačaja. Ne savetuje se ni osobama koje imaju neko oštećenje mrežnjače, odnosno retine.

BLAGOTVORNI LISTOVI

Uva je zimzelena je žbunasta biljka koja naraste tek 30 cm. Listovi su mali, sjajni, tamno zeleni, ovalni na vrhu. Beli ili ružičasti cvetovi javljaju se od aprila do juna, a bobičasti plodovi sazrevaju u jesen. Uspeva na suvim i kamenitim mestima, kao i na grebenima planina iznad 1.200 m nadmorske visine. Nažalost, kod nas je uva postala veoma retka vrsta, zbog nekontrolisane eksploatacije. Lekoviti listovi se beru od maja do jula. Nemaju miris, a ukus im je opor i gorak. Najdragoceniji sastojak je arbutozid, ali sadrže i obilje drugih kao što su fenolni heterozidi, flavonoidi, tanini...

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar