Zapad bojkotuje Putina i paradu u Moskvi

Prije 70 godina svi su se zajedno borili protiv nacističke Njemačke, ali će Rusija ove godine obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu bez zapadnih saveznika.

Svijet 24.03.2015 | 12:02
Zapad bojkotuje Putina i paradu u Moskvi

Spisak prisutnih, a posebno odsutnih, na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, svjedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su prije manje od godinu dana bili zajedno na plažama Normandije na obilježavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Kremlj može da računa na kineskog predsjednika Si Djinpinga i na lidera Sevjerne Koreje Kim Džong-una, kome će to biti prva zvanična posjeta inostranstvu. Očekuju se i grčki premijer Aleksis Cipras, češki predsjednik Miloš Zeman, kao i zvaničnici iz Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i Srbije.

Međutim, francuski predsjednik Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsjednik Barak Obama, jer je Bijela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je takođe odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u namjeri da položi venac. Poljska će sama organizovati svoju proslavu.

Od ukupno 68 pozvanih svjetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu.

"Dolazak zapadnih lidera na vojnu paradu 9. maja u Moskvi značilo bi njihovo priznavanje politike Kremlja kroz sjećanje na rat", izjavila je Frans presu politička analitičarka Ljilja Ševcova.

Tradicionalno, Kremlj smatra da je 9. maj dan kada je okončan Drugi svjetski rat. Kapitulacija je potpisana 8. maja kasno uveče 1945. godine u Berlinu, odnosno 9. maja po moskovskom vremenu.

U Drugom svjetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu, poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobjeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju.

Pitanje pobjede u Drugom svjetskom ratu ostaje veoma osjetljivo pitanje za Ruse. U januaru je izbio diplomatski incident na komemoraciji oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Tada je poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina rekao da su oslobodioci logora bili u većini Ukrajinci, a ne pripadnici Crvene armije.

Iako nije bio na toj ceremoniji u Poljskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da je to pokušaj minimiziranja uloge Rusije u Drugom svjetskom ratu, koji je usmjeren ka "podrivanju moći i moralnog autoriteta" Rusije.

Kremlj sa svoje strane minimizira "odsutnost" lidera 9. maja, tvrdeći da većina zemalja "shvata značajnu ulogu Sovjetskog Saveza u padu nacizma".

Rusija, koja svake godine s velikom pompom proslavlja taj dan, ove godine je najavila da je ceremonija biti još svečanija.

Oko 2,5 miliona još živih veterana dobiće medalje, a vojne parade će biti organizovane širom zemlje i u većini bivših sovjetskih republika.

Ispred Kremlja, gdje će paradirati vojnici iz 10 zemalja, ruski vojnici će nositi sovjetske uniforme iz Drugog svjetskog rata a pored njih će biti najnovija vojna oprema ruske vojske, koja se u velikoj mjeri modernizovala posljednjih godina.

Nedolazak zapadnih zvaničnika iritira mnoge u Rusiji koji to smatraju nepoštavanjem. "Oni (zapadnjaci) misle da će kazniti Rusiju negiranjem smrti 27 miliona Sovjeta", ocjenio je Vladimir Jevsejev, direktor Centra za političke nauke u Moskvi.

"To što Barak Obama neće doći, to je njegov problem. Svijet ne zavisi od njegove dobre volje", rekao je Jevsejev u izjavi Frans presu.

Neki, međutim, imaju drugačiji stav. "Kakve veze sjećanje na rat ima sa sadašnjom situacijom? Kakve veze ima podvig sovjetskog naroda i milioni žrtava za pobjedu sa onim ljudima koji danas sjede u Kremlju", zapitao se politikolog Anton Oreh.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ZE SDS

24.03.2015 11:14

Prije 70 godina svi su se zajedno borili protiv nacističke Njemačke, ali će Rusija ove godine obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu bez zapadnih saveznika. Ništa čudno,jer je na djelu "revizija istorije", gdje će na kraju Srbija i Rusija "ispasti krive" što su se borile protiv Njemačke, a t.z.v "NDH" će biti proglašena "demokratskim i evropejskim uzorom".Očigledno je da se "savezništva iz Drugog svjetskog rata više ne pikaju", čim Hrvatska ulazi u EU prije Srbije, a i ne čudi kada je generator i glavna država EU upravo Njemačka koja Evropu "integriše ekonomskim sredstvima" za razliku od "pokušaja integracije Evrope u Drugom svjetskom ratu" vojnim sredstvima.

ODGOVORITE
Name

nepotrebni

24.03.2015 12:14

Putine,brate,sta ce ti ti, pa Rusija je i bez njih donijela slobodu. Ti sto ti dolaze su pravi i hala im sto dolaze, a jos vise hvala tim sto ne dolaze.

ODGOVORITE
Name

Cezar

24.03.2015 12:20

Neki su baš zastranili.

ODGOVORITE
Name

Koliko...???

24.03.2015 12:20

U Drugom svjatskom ratu poginulo 27 miliona Sovjeta.. Ne treba pretjerivati..

ODGOVORITE
Name

Karte su na stolu

24.03.2015 12:36

Šta je sa službenim Kijevom? Hoće li neko od njih doći na paradu? Ili su se vratili u 1941 godinu.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

24.03.2015 13:51

70 GODINA JE SASVIM MALI PRERIOD DA BI SE NEŠTO PROMJENILO.

ODGOVORITE
Name

SSSS

24.03.2015 18:09

KOJI ĆE VAM K...C TI FAŠISTI ONI SU ISTI KAO NEMCI U DRUGO SV.RATU BILI I BIĆE SAMO ŠTO ONI TO REDE U BELIM RUKAVICAMA KAKO BI IZGLEDALO DA SU VELIKI MIROLJUBCI A SA DRUGE STRANE UBIŠE I UNIŠTIŠE SVE ŠTO SE NAĐE ISPRED NJIH.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.03.2015 19:44

Potezi nemoćnika. Ostalo im je da samo rade ovakve mizerne stvari i pljuju sami na sebe. Uostalom sada se vidi gdje je ko. Mnoge od ovih zapadnih zemalja su uveliko zakoračile jednom nogom u nacizam a neke sa obje.Niko nije nikada pobjedio Rusiju kroz čitavu istoriju, bez obzira na žrtve. Toga su svi svjesni.

ODGOVORITE