Riješena misterija nastanka života?

Život na Zemlji je oduvek bio misterija, ali naučnici sada misle da su došli do odgovora na pitanje kako je on nastao.

Zanimljivosti 24.03.2015 | 11:35
Riješena misterija nastanka života?

Život mora da počne sa genetskim molekulom, kao što je DNK ili RNK, koji bi bio u stanju da sačuva uputstva neohodna za proizvodnju proteina, koji omogućavaju sam život.

Naučnici sada govore da su sva neophodna jedinjenja za stvaranje života, na Zemlju dospela preko ledene komete.

Pretpostavljaju da je ta kometa pala na Zemlju i sa sobom donela molekule koji su se spajali i tako stvarali život.

Naime, poznato je da je drevna Zemlja bila često na meti asteroida, meteora i kometa i otuda pretpostavka da su organski molekuli baš tim putem dospeli na našu planetu.

Meteoriti su, osim što su doneli gradivne elemente života, pravili i kratere koji su se ponašali kao posude za hemijske reakcije.

Dakle, meteorit udari u Zemlju i u krateru ostavi organske materijale. Zatim ledena kometa udari u isto mesto i otopi se, pa ovaj “bazen” napuni vodom. Novi meteorit otvori geotermalne otvore u kori koji zatim zagreju vodu.

Rezultat je mešavina poznata kao “primordijalna supa” u kojoj su nastajali sve složeniji molekuli i naposletku život.

Izvor: B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bog

24.03.2015 15:56

Zar ovdje religija nije rekla svoje i da je On - Bog stvorio sve ovo oko nas, ili je po onoj Denickenovoj: "Nije Bog stvorio čovjeka, nego je čovjek k sebi stvorio Boga??????????

ODGOVORITE
Name

Pretpostavke

24.03.2015 18:23

Naučnici nikada neće otkriti kako je nastao život jer čovjek ne može da otkrije nešto što nije u njegovom dometu. Mi ne možemo ništa otkriti, možemo samo u svom domenu da nešto osmišljavamo, izmišljamo, poput novih telefona, auta, letjelica, ali to nije ni blizu konačnih odgovora. Daleko smo mi od svega toga, sve je to samo naša teorija i želja da nešto znamo.

ODGOVORITE