Pravosnažna optužnica za ubistvo Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Srbija 23.03.2015 | 13:15
Pravosnažna optužnica za ubistvo Ćuruvije

Tom odlukom odbijene su žalbe optuženih i optužnica je postala pravosnažna, tako da bi uskoro bi trebalo da se zakaže početak suđenja.

Optuženi za ubistvo Ćurivije su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milan Kurak.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud u obrazloženju odluke kojim je potvrđena navedena optužnica dao dovoljno jasne i argumentovane razloge da "ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična dela podigne na nivo opravdane sumnje".

To je kako se navodi u saopštenju, neophodan uslov za podizanje optužnice, pri čemu će ocena svakog pojedinačnog dokaza po kvalitetu biti stvar sudskog veća pred kojim se drži glavni pretres, a koje će dokaze ispitati pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima koji će biti izvedeni na glavnom pretresu.

Optužnicom Tužialštva za organizovani kriminal okrivljeni se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Radonjić i Romić su u pritvoru koji im je produžen odlukom Apelacionog suda, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevencana supruga, istoricarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA PAVLOVIĆ

23.03.2015 12:30

NEKA SE NEŠTO RADI. PA MAKAR SE VRTJELI U KRUG. OD NULE KA NULI.

ODGOVORITE