Prijeti blokada Misije BiH u Njujorku

Ambasador  BiH u Stalnoj misiji pri UN Mirsada Čolaković izrazila je bojazan da će, ukoliko se nastavi trend "divljanja" kursa američkog dolara, sigurno doći do blokade rada ove misije.

Bosna i Hercegovina 23.03.2015 | 09:42
Prijeti blokada Misije BiH u Njujorku

Čolakovićeva je rekla da je finansijsko stanje takvo da službenici i nižerangirane diplomate doslovno preživljavaju, a da u slučaju daljeg rasta dolara nije sigurno da li će dobiti i iznose za punu stanarinu.

"To bi potpuno urušilo ugled BiH, pogotovo u ovom momentu kada nam Evropa otvara vrata, kada smo u tri ili četiri najvažnija tijela UN, o čemu niko ne piše", rekla je Čolakovićeva za "Nezavisne novine".

Govoreći o odgovornosti za situaciju da je BiH kao jedina zemlja u regionu vezala budžet diplomatsko-konzularnih predstavništava za domaću valutu, Čolakovićeva je rekla da Ministarstvo inostranih poslova ne može samostalno donositi odluke i da je to pitanje i za Savjet ministara i parlament BiH.

"Sistem je zakazao, a možete se i uvjeriti koliko smo se svih ovih godina obraćali Ministarstvu inostranih poslova /MIP/, a MIP pokušavao da sa svoje strane obrazloži stanje", istakla je Čolakovićeva.

Izvor: SRNA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

drug

23.03.2015 09:30

Koji ce nam, kad od vas nista.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

23.03.2015 13:42

E jesmo i fukare, ko da drugi nemaju iste probleme ali mi moramo kukati ko sinje kukavice, umjesto da se to riješi i otpusti višak osoblja i na slican nacin, a nedostajuca sredstva se moraju namaknuti jer je to jako bitno .... al je.at nas - fukareština iz nas izbija ko luda..... dok nam još važeci ministar spoljnih poslova obilazi i što treba i što ne treba a toga je više - ovdje se ljudi pate .... P.S.Treba ukinuti tzv. agencije kojima je svrha postojanja da u njima rade Sarajlije i Istočne Sarajlije !

Name

Radnik

23.03.2015 09:37

Radite i ono što rade podanici u ovoj zemlji kad raste cijena goriva, uvijek sipajte za 20 KM!

ODGOVORITE
Name

Navijac

23.03.2015 10:11

Pa prije 14 godina dolar je bio 2,30KM. Smijesno je da je ovo nazvala "divljanje". Ovo je samo sadasnje stanje na svjetskoj novcanoj berzi. Narod svakodnevno trpi rezultate negativnih ekonomskih trendova, poskupljenja, skokova cijena nafte, struje, nekretnina, pa ne zatvara svoje kuce. Pale plate gospodjo? Pa narod koji predstavljate ih uglavnom i nema. Zanimljivo je da je dugo vremena dolar bio nizak i tada diplomate nisu ostavljale "visak" para na stranu upravo za ovakve "crne dane", tj. nisu se bunili sto su po Americi mogli za istu platu dvostruko vise. Predstavljate zemlju i narod koji jedva krpi kraj s krajem i predlazem vam da se i vi tako ponasate. Od naredne plate kupite brasna, soli i konzervi, poplacajte racune, obucite se u prodavnici polovne robe i manje telefoniranja, vise SMS-a. Molite Boga da dodju novi izbori i da vas vrate kuci u "blagostanje", a da neko drugi vidi kako je vama bilo.

ODGOVORITE
Name

Crni

23.03.2015 12:22

Dolar obara evro.

ODGOVORITE
Name

snouden

23.03.2015 13:23

Pa vratite se u BiH mozda ce vam biti bolje jer vecina gradjana ne prima nista u BiH.

ODGOVORITE