Nikoliću Putinov čajnik

Koje su darove tokom 2014. dobijali državni funkcioneri: Ljajiću slatkiši i kišobran. Vučiću sablja, bodež i prinčevska odora.

Srbija 22.03.2015 | 12:13
Nikoliću Putinov čajnik

Od svojih sagovornika iz zemlje i inostranstva predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom prošle godine primio je 59 poklona, prva dama parlamenta Maja Gojković - 38, a premijer Aleksandar Vučić - 13 darova. Više poklona od predsednika Vlade "uknjižili" su ministri Rasim Ljajić (27) i Ivica Dačić (15), kao i vojvođanski premijer Bojan Pajtić (14).

Predstavnici vlasti imali su rok da do 1. marta Agenciji za borbu protiv korupcije dostave spisak primljenih poklona u 2014, a kako stoji u raportima, većina od njih ništa nije zadržala.

Tako će sve što je dobio šef države, ostati - državi. A vrednost darova se još procenjuje. Od Vladimira Putina, ruskog predsednika, Nikolić je dobio porcelanski set za čaj i kolače za šest osoba, sa oslikanim moskovskim zgradama. Kineski premijer Li Kećijang poklonio je keramičku vazu, a prvi čovek Češke Miloš Zeman - kristalni luster.

Šefu države lane je uručen i ćilim od svile, dar ministra odbrane Azerbejdžana, ulje na platnu (predsednik Tunisa), set za kafu od herendi porcelana (mađarski premijer). U kolekciji su čaše za konjak, kandilo, zlatnik...

I pokloni koje je dobijala Maja Gojković još se procenjuju. Prvoj dami parlamenta ambasador Češke je doneo komplet kristalnih čaša, a kristalnu činiju dobila je od potpredsednika češkog Senata. Delegacija korejskog parlamenta Gojkovićevoj je uručila sedefnu kutiju za nakit, a iz crnogorske skupštine stigli su kovani novčići.

Sve što je prošle godine dobio premijer Vučić procenjeno je na 67.500 dinara i sve će ostati u državnoj svojini. Najvredniji su prikaz "Zlatnog Jerusalima" (8.000 dinara), poklon izraelskog predsednika Šimona Pereza i deo prinčevske odore (7.500), koji je darovao ambasador Kine Li Mančang. Na listi su i album sa poštanskim markama, sablja, bodež...

Pokloni uručeni Dačiću procenjeni su na 204.000 dinara. Ni on neće ništa zadržati, a najvredniji su uramljeni medaljon koji mu je uručila Skupština dijaspore Srba iz Francuske i slika, dar parlamentarne delegacije Alžira. Oba predmeta vrede po 24.000 dinara.

Kao i ranijih godina, ministar Rasim Ljajić ima "najjestiviju" kolekciju poklona koja vredi 32.750 dinara. Tu su: paket proizvoda od pilećeg mesa, paket voća i slatkiša, "mocart kugle"... Dobio je i krpicu za brisanje naočara, manžetne, kravate i - kišobran.

Voće u beharu i dečji crtež

Funkcioneri, izgleda, paze da prijave baš sve što dobiju, pa se tako na Nikolićevoj listi našla i uramljena fotografija ovaca u voćnjaku u beharu, koju su mu s posvetom poklonili izvesni Saša i Miki. A Gojkovićeva u kolekciji ima dečji crtež, dar đaka paraćinske OŠ "Stevan Jakovljević".

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar