Školarine tjeraju studente u inostranstvo?

Nemogućnost nalaženja zaposlenja za vrijeme studija, kao i ne baš prestižna pozicija Univerziteta u Srbiji na Šangajskoj listi, mogu poslati domaće studente na fakultete u inostranstvu gde takvih problema nemaju.

Srbija 21.03.2015 | 07:45
Školarine tjeraju studente u inostranstvo?

Pošaljete studenta u veliki grad. Platite mu samo kartu, a narednih tri ili pet godina on sam sebe izdržava. Nevjerovatno? Ne, ako upiše fakultet u državama u kojima je školovanje besplatno, a sistem omogućava veliki izbor studentskih poslova, poput austrijskog univerziteta u Gracu.

"Za studente bivše Jugoslavije i Srbije je školarina, odnosno taksa za studiranje oko 700 evra, svaki semestar, ali ako se ispiti polažu u roku, odnosno, određeni broj ispita, studenti imaju pravo da im se vrati ta školarina", kaže Belma Coković iz Ambasade Austrije u Srbiji.Od 16 saveznih država u Njemačkoj, u 15 je studiranje besplatno.

A i u Danskoj, Islandu, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Još možete aplicirati za stipendije.Kod nas, čak iako ste na budžetu, plaćate potvrde, prijave, a i retko kad svih knjiga ima u biblioteci. Poslova za studente ima vrlo malo. Ako ih i nađu, uglavnom su kratkog roka."Zbog Bolonjskog procesa to je prilično zahtjevan zadatak.

Svakako veliki broj studenata radi, zbog toga ispašta nastava, i studenti se generalno nalaze u jednoj veoma nezavidnoj poziciji", Nikola Srdić, predsednik Studentske Unije Srbije.Zbog mnogo boljih uslova studiranja na postdiplomskim studijama u inostranstvu, naši profesori se plaše da će ostati bez najboljih studenata.

"Privlači prilično visokim stipendijama koje niko u zemlji ne daje u tolikom iznosu, visokim stipendijama i besplatnim školarinama. Njihovi studenti ne odu iz zemlje, nego odu u industriju", objašnjava Miodrag Popović, prorektor za finansije i organizaciju BU.

Malo je poznata činjenica da fakulteti u Srbiji više zarađuju od budžetskih nego od samofinansirajućih studenata, jer država za svakog godišnje plaća oko 220.000 dinara dok ovi drugi za školarinu izdvoje duplo manje. Inače, devet fakulteta Univerziteta u Beogradu najavilo je povećanje školarina za narednu akademsku godinu.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar