Diže li Vlada Srbije rampu za GMO?

Novi Nacrt zakona o genetski modifikovanim organizmima Srbije je gotov, ali se čuva u tajnosti, saznaju "Novosti".

Srbija 20.03.2015 | 22:40
Diže li Vlada Srbije rampu za GMO?

Njime će biti omogućen slobodan promet ovakvih proizvoda u Srbiji. Prodaja robe sa "ukrštenim genima", inače je i uslov za ulazak naše zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, zbog čega su nas i odbili pre dve godine.

S druge strane, nadležna ministarstva poljoprivrede i trgovine zvanično kažu da se novim zakonom o GMO, zasad, ne bave.

Da Nacrt novog zakona o GMO spremno i skriveno čeka u nekoj fioci, potvrdio je i profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta.

-"Nezvanično je pripremljen, a zavanično ga niko ne da na uvid",  ističe profesor Ševarlić.

Dodaje: "Iako sam tražio da pogledam, bez ikakvog odgovara, u Ministarstvu poljoprivrede odbijaju da ga pokažu. Od njih nisam čak dobio ni spisak članova Nacionalnog saveta za biološku sigurnust. To je telo koje formira ministar poljoprivrede, po važećem Zakonu o GMO iz 2009. godine. Nije mi jasno zbog čega je i to tajni spisak. Kako će to biti novi zakon, on mora da ide na javnu raspravu. To nije samo pitanje genetičara, već ljudi različitih struka".

U ministarstvima poljoprivrede i trgovine, međutim, kažu da od zakona zasad nema ništa. Kako tvrde, novi propisi nisu čak ni napisani. S druge strane, krajem prošle godine šefica pregovaračkog tima za EU Tanja Miščević je izjavila da je novi zakon o GMO pripremljen, usklađen sa EU i da treba da se nađe u proceduri. Ova izjava je tada kao grom pogodila nadležne u resornim ministarstvima, ali su ostali na nju nemi. Ona je tad i najavila da Srbija planira da u narednih godinu dana ispuni sve uslove za ulazak u STO.

I dok se na sva usta bruji o zabrani GMO, nadležne inspekcije često pronađu poneku njivu ilegalno zasejanu "mutiranom" sojom. Pojedini poljoprivrednici, mimo zakona, seju GM seme, pa time hrane stoku. Do njega dolaze na "crno", poseju male površine, pa im se teško ulazi u trag. Priča se i da dobijaju seme od multinacionalnih kompanija koje na sve načine lobiraju ne bi li se dokopale plodne srpske crnice. Tako da GM usevi, nažalost, na mala vrata, polako stižu do srpskih njiva.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

O7

20.03.2015 18:16

Nek Monsanto vlada kuglom zemaljskom! Unistili su sve...

ODGOVORITE
Name

snouden

20.03.2015 18:43

Pa Srbija bre moze da hrani pola Evrope a gde da uvozi zapadno smece. Da truje sopstveni narod.

ODGOVORITE
Name

GMO Kuga

21.03.2015 02:46

Dragi ljudi, glasajte svojim novcem, ne kupujte to smece bice jeftinije ali skuplje po vase zdravlje i zdravlje vasih potomaka. Ove prodane duse se ponasaju kao gazde naroda a ne administrativni posluznici, sto i jesu.

ODGOVORITE
Name

GMO

21.03.2015 07:44

Ko to uvozi treba ga kazniti .Malo nas je NATO otrovao pa treba i ovo da nas iskorijene.GMO otrovi zemlju da nam zaraze, jadi ne daju nam mira i spokojan zivot. Pamet koristite,glava sluzi za pamet a ne za ukras.

ODGOVORITE