Zbog štrajka pilota otkazano 800 letova

Njemačka aviokompanija Lufthanza otkazala je danas na stotine letova, jer su piloti te kompanije ušli u treći dan štrajka zbog dugoročnog spora sa upravom zbog prevremenog penzionisanja.

Svijet 20.03.2015 | 11:31
Zbog štrajka pilota otkazano 800 letova

Otkazano je skoro 800 letova Lufthanze na dugim i kratkim linijama, uključujući 90 letova povezanih sa štrajkom italijanskih kontrolora letenja, prenosi Asošiejted pres.

Sindikat "Ferajnigung kokpit", jedna od glavnih sindikalnih organizacija pilota u Njemačkoj, saopštio je da će u subotu biti otkazani letovi na dugim linijama, ali da su oni spremni na pregovore sa rukovodstvom Lufthanze.

U međuvremenu, uprava Lufthanze saopštava da je ovog mjeseca predstavila poboljšanu ponudu, i da se eskalacijom štrajka sindikat samo udaljava od rješenja.

Piloti Lufthanze se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina života i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se traži povećanje starosne granice za prevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Osim toga, postoji još mnogo neriješenih pitanja, među kojima je "trn u oku pilota" nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar