Počinje provjera kandidata za ministre

Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ i Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su, uz zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, dostavljeni na provjeru popunjeni obrasci kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara.

Bosna i Hercegovina 19.03.2015 | 14:05
Počinje provjera kandidata za ministre

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je Srni da su obrasci odmah po prijemu dostavljeni na provjeru nadležnoj službi.

"Rok za provjeru je 30 dana, ali očekujemo da bi u ponedjeljak, 23. marta, popodne mogla biti održana sjednica CIK-a na kojoj bi bio razmotren izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH", navela je Pirićeva.

I Sipa za provjeru ima rok od 30 dana.

"Rok za provjeru počeo je teći danas, odmah po prijemu obrazaca i zahtjeva za provjeru, i mi ćemo se potruditi da u najkraćem mogućem roku završimo taj posao", rekla je Srni portparol Sipe Kristina Jozić.

SDA je za ministra civilnih poslova kandidovala Adila Osmanovića, a za ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihu Borovac. Kandidati ove stranke za zamjeničke pozicije su Nezir Pivić, za zamjenika ministra pravde, te Mirsad Žuga za zamjenika ministra finansija.

Kandidati HDZ-a BiH su Vjekoslav Bevanda za ministra finansija i trezora, Marina Pendeš za ministra odbrane i Josip Grubeša za ministra pravde. Za zamjenika ministra inostranih poslova HDZ je kandidovao Josipa Brkića, komunikacija i transporta Predraga Kožula, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Matu Franjičevića i bezbjednosti Miju Krešića.

Stranke iz Republike Srpske za ministra inostranih poslova predložile su Igora Crnatka /PDP/, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića /SDS/ i ministra bezbjednosti Dragana Mektića /SDS/. Kandidati za pozicije zamjenika ministara su Boris Jerinić /SDS/ u Ministarstvu odbrane, Predrag Jović /SDS/ u Ministarstvu za ljudska prava izbjeglice i Đorđe Milićević /NDP/ u Ministarstvu civilnih poslova.

DF je za ministra komunikacija i transporta kandidovao Slavka Matanovića i za zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

Ministre i zamjenika ministara, po izvršenim provjerama i po dobijenom prijedlogu predsjedavajućeg Savjeta ministara, imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nikola ozren

19.03.2015 13:22

Ovde jedino radno mjesto koje se moze otvoriti je ili ministar ili njegov zamjenik i tako u krug se mjenjaju . A nama samo nude oglase trazi se 200 radnika u Norveskoj lako do posla u Njemackoj. Iselicemo se mi sami kako bi napravili VAMA raj za vas i vasu djecu. Da li ce doci ikada dan da vidim 50.000 ljudi pred vladom i kako opozicija i pozicija iskacu kroz prozore noseci gace na stapu.

ODGOVORITE
Name

rade agresor

19.03.2015 13:42

Sad će svi proći provjere bez problema i biti podobni za vršenje funkcija. A onda kada budu potrošeni ili spremani za smjenu, počeće priče i pisanja po medijima kako je 2012 godine ovaj opljačkao toliko i toliko miliona,2013 godine onaj toliko i toliko itd

ODGOVORITE
Name

pada papak vlada

19.03.2015 15:29

A sada pada papak Vlada.

ODGOVORITE