Zaboravite sve šifre, stigla je nova tehnologija!

Više nećete morati da unosite svoju lozinku na način na koji ste navikli. Uskoro šifre poput onih koje koristimo uopšte neće postojati.

Informacione tehnologije 17.03.2015 | 20:42
Zaboravite sve šifre, stigla je nova tehnologija!

Pamćenje raznih šifri za pristup internet stranama i portalima postalo je mučenje, a krajem prošle godine najavljeno je olakšanje ovog problema. Rešenje je stiglo i ušlo u upotrebu, tako da više ne morate da pamtite nizove slova i brojeva.

Novi princip pristupa svojim nalozima prvi je pokrenula firma Jahu. Više nećete morati da unosite svoju lozinku na način na koji ste navikli. Uskoro lozinke poput onih koje koristimo uopšte neće postojati, piše Mešabl.

Kompanija Jahu je predstavila svoj novi sitem koji radi po sistemu na zahtev. U trenutku kada želite da se ulogujete na neki od servisa koji vam pruža ova firma, sajt na vaš mobilni telefon šalje kratki kod koji vi kasnije unosite na sajt da biste dobili pristup.

Kod koji stigne na mobilni telefon u trenutku zahteva, pravi se isključivo samo za taj nalog i menja se svaki put kada pokušate da pristupite nekom sajtu. Sa obzirom na promene koda po sesiji, ovaj metod je izuzetno bezbedan.

Da bi hakeri mogli da pristupe nekom nalogu, oni bi morali da fizički kod sebe imaju telefon koji je prijavljen na vašem nalogu da bi sa njega mogli da uzmu generisan kod. Neke poznate kompanije su ovakav sistem koristile, ali samo kao dodatnu potvrdu pri unosu šifre.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar