ISIL oteo 20 medicinara, među njima i Srbi

Ekstremisti Islamske države kidnapovali su oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije, tokom napada na bolnicu Ibn Sina u Sirtu, javlja Si-En-En pozivajući se na jedan izvor iz bolnice.

Svijet 17.03.2015 | 09:43
 ISIL oteo 20 medicinara, među njima i Srbi

Grupa od više od 30 naoružanih pripadnika IS napala je u ponedeljak bolnicu dok je autobus čekao da prebaci radnike, koji nisu Libijci, u prestonicu Tripoli.

Većina otetih su Filipinci, a ostali su iz Ukrajine, Indije i Srbije, rekao je za američkoj TV stanici neimenovani bolnički zvaničnik.

On smatra da ekstremisti IS nisu želeli da medicinski radnici napuste grad pošto je reč o jedinom medicinskog timu u tom mestu, u slučaju da neki od boraca bude ranjen ili povređen.

Osoblje bolnice pokušalo je da napusti grad zbog bezbednosne situacije i kontrole koju IS ima nad gradom.

U međuvremenu, filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopšteno da su otete iz bolnice, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj.

Žvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka IS za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenela je agencija AP.

Grad Sirt nalazi se između između Tripolija i Bengazija i bio je glavno uporište snaga lojalnih Moameru el Gadafiju u libijskom građanskom ratu. Gadafi je u tom gradu i ubijen.

IS je preuzela kontrolu nad gradom krajem prošle godine, uključujući bolnicu.
Grupa je preuzela odgovornost za odsecanje glava 21 egipatskom hrišćaninu pre dva meseca.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

srbin

17.03.2015 10:26

E bijedo drzavo,gdje ti doktori idu zaradjivati hljeb.

ODGOVORITE