"Tuš" otišao u stečaj

Opštinski sud u Bihaću pokrenuo je juče stečajni postupak u preduzeću "Tuš Trade" Bihać, potvrđeno je "Nezavisnim".

Bosna i Hercegovina 17.03.2015 | 09:01
"Tuš" otišao u stečaj

Naime, pokretanjem stečajnog postupka u ovoj firmi, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca "Tuš", koji se povukao sa bh. tržišta i ostao dužan domaćim dobavljačima oko 20 miliona maraka, obistinili su se strahovi domaćih firmi kojima je "Tuš" ostao dužan, a koje su mjesecima upozoravale da neće moći naplatiti svoja dugovanja ukoliko dođe do stečaja.

Kako smo u toku jučerašnjeg dana uspjeli saznati, teško će se svi domaći privrednici koji imaju potraživanja od "Tuša" uspjeti naplatiti, jer ova firma nema dovoljno imovine u stečajnoj masi, jer je najviše te imovine u robi.

U Opštinskom sudu Bihać juče su nam kazali da je rješenjem otvoren stečajni postupak nad "Tuš Trade" Bihać, a da su razlozi navedeni u rješenju koje je objavljeno na oglasnoj tabli suda i koje će biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

"Ispitno ročište na kojem će se ispitati prijave potraživanja stečajnih povjerilaca biće održano 29. maja 2015. godine sa početkom u 11 časova", kazali su nam iz ovog suda.

Inače, iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH ranije su upozorili da kompanija "Tuš" pokušava "na mala vrata" da se izvuče s nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti i to putem proglašavanja stečaja firme "Tuš Trade" Bihać, ali i da nadležne institucije gotovo ništa ne rade da to spriječe.

"Ako Sud donese odluku o otvaranju stečaja nad 'Tuš Tradeom', u tom slučaju svi parnični postupci koji su pokrenuti prema toj firmi biće prekinuti i svi bh. privrednici dobavljači 'Tuša' kao povjerioci, odnosno tužioci, će biti pozvani da prijave svoja potraživanja u stečajnom postupku", rekli su tada iz STK BiH.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar