Kako da savršeno našminkate oči

Nije svaki oblik očiju isti pa ih samim tim ne možete ni šminkati na isti način. Prepoznajte oblik vaših očiju, naučite kako da ih pravilno našminkate te učinite još ljepšim i zavodljivijim.

Moda i ljepota 16.03.2015 | 22:41
Kako da savršeno našminkate oči

Oči u obliku badema - Izrazito ženstveni i predivni kapci u obliku badema najpoželjni su oblik očiju. Skoro svaka žena želi da ima baš ovakve oči i uradiće sve da to i postigne. Veliki broj tehnika šminkanja bazirane su upravo na postizanju ovakvog izgleda. Naglasite oči u obliku badema tako što ćete ajlajner nanijeti duž donje i gornje linije trepavica. I ne štedite na ajlajneru, jer je on najbolji prijatelj damama sa ovim oblikom očiju.

Uske oči - Postoji nešto tajanstveno u damama sa ovim oblikom očiju. Njima nije potrebno previše šminke, jer će pretjerivanjem izgubiti na svom misterioznom izgledu. Izbjegavajte teške i tamne sjenke, jer ćete vizuelno smanjiti i zatvoriti oči. Za vas su idealne svijetle i prozirne nijanse.

 Okrugle oči - Ovaj oblik očiju je veoma ženstven i na njemu možete isprobati različite stilove šminkanja. Dame koje ih imaju izgledaju mladoliko i svoju ženstvenost mogu dodatno naglasiti ako oči našminkaju u smokey eyes stilu. Međutim, odlično vam pristaje i kada koristite tehniku šminkanja za bademasti oblik očiju. Naime, ajlajner nanesite oko cijele dužine očiju te linije produžite kako biste postigli ovaj izgled. Ako imate male i okrugle oči, koristite istu tehniku šminkanja, ali sa svjetlijim nijansama koje će vizuelno otvoriti oči.

Spušteni kapci - Ovaj oblik očiju zahtijeva malo komplikovanije tehnike šminkanja, jer dio kože “pada“ preko očiju te ih vizuelno smanjuje. Najbolji način da ih “podignete“ jeste da koristite smokey eyes stil šminkanja i to tako što ćete ajlajnerom izvući crte duž oba kapka, a onda tamnijom sjenkom spojiti i izvući liniju prema gore. Tamnu sjenku nanesite preko gornjeg kapka, a svijetlu nijansu dodajte u unutrašnje uglove očiju. Za kraj nanesite dva sloja maskare.

Duboko smještene oči - Šminkanje ovog oblika očiju može biti nezgodno, jer poenta je u tome da ih naglasite, a ne da ih dodatno smanjite. Zbog toga je najbolje da koristite svijetle i biserne nijanse koje će “otvoriti” oči te ih učiniti većim i sjajnijim. Izbjegavajte tamne nijanse na kapcima, jer će oči izgledati kao da su još više “potonule”.

Izvor: Minimagazin

Komentari / 0

Ostavite komentar