Muslimanska braća osuđena na smrt

Egipatski sud osudio je danas na smrt 14 šefova Muslimanskog bratstva, uključujući njegovog lidera Mohameda Badiea, saopštili su advokati i preneli zvanični mediji.

Svijet 16.03.2015 | 21:26
Muslimanska braća osuđena na smrt

Vođe te grupe koju su vlasti 2013. klasifikovale kao terorističku, optuženi su zbog "planiranja upotrebe sile protiv države", naveli su izvori.

Sud u Gizi odlučio je da svoju odluku podnese na mišljenje velikom muftiji Egipta, kako zahteva zakon, prenela je agencija Mena.

Mišljenje te verske vlasti traži se svaki put kada se izrekne smrtna kazna, ali ono nije obavezujuće za pravosudnu vlast.

Badie je već osuđen na smrt u drugom procesu koji je u postupku ponovnog razmatranja. On je osuđen i na četiri kazne doživotnog zatvora u drugim slučajevima.

Pored Badiea, osuđeni su i drugi visoki predstavnici Muslimanskog bratstva, među kojima i njegov zamenik Kairat al-Šater i bivši predsednik Parlamenta Egipta Saad al-Katatni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Muftija

16.03.2015 20:50

On treba to da posalje za SAD. Tamosnji organi vladaju Egiptom. U jednom izvjestaju CIA dostupnom na web pise ovako jedan sluzbenik:* Ja ujutru posaljem pitanja u Kairo i do rucka imam sve odgovore.* Potom on pise u izvjestajima da mu muci na okrutnost Egipcana ali da su efikasni. Prvi put da mi se neko iz CIA dopao bilo je tad.

ODGOVORITE
Name

Smrtne presude

16.03.2015 22:33

One nikad ne mogu promjeniti stvari. Ljudi se igraju Bogova. Da li ce dugovi Egipta nestati, da li ce im se Jevreji vratiti, da li ce Hriscani ostati, hoce li sirotinja napuniti stomak, da li ce mir zavladati, da li ce muceni u egipatskim kazamatima zaboraviti sve, da li je muftija muftija ili karikatura.

ODGOVORITE