Umjetnička zbirka koju su sklonili od Tita

Dana 22. januara 1963. u Zrenjaninu je misteriozni darodavac ostavio neka od vrhunskih dela apstraktne umetnosti.

Srbija 16.03.2015 | 20:35
Umjetnička zbirka koju su sklonili od Tita

Činjenica da je zbirka izuzetne vrednosti stigla u Zrenjanin samo dan pre nego što će Tito osuti paljbu po onima koji „troše novac zajednice na ono što nema veze sa umetničkim stvaralaštvom“ govori da je neko bio dobro obavešten šta se sprema. Pošiljka je sklonjena izvan Beograda, a darodavac se Savremenoj galeriji u Zrenjaninu nikada nije predstavio. Bila su opasna vremena...

Tek, zvanično poklon Saveznog izvršnog veća (SIV) od 136 dela, među kojima je i osam slika rađenih u duhu enformela i apstraktne umetnosti, obogatio je zrenjaninsku galeriju u znak „priznanja za afirmaciju na polju likovne kulture“.

- Povod za Titov bes bile su nagrade i otkupi koji su usledili slikarima enformela, naročito na tek održanom II Oktobarskom salonu. Interesantno je da je u ovom poklonu „Kompozicija IV“ Vladislava Todorovića Šilje, otkupljena upravo na II Oktobarskom salonu, ali i još sedam vrhunskih dela enformela i apstraktne umetnosti. Sve to čini zbirku nezaobilaznom za proučavanje umetnosti sredine 20. veka na ovim prostorima - kaže Slavica Popov, kustos Umetničke zbirke i autor izložbe sa dr Ješom Denegrijem.

„Smeđa slika“ Ferdinanda Kulmera otkupljena je 1961. u Zagrebu, dok su slike Nedeljka Gvozdenovića i Alekse Čelebonovića otkupljene nakon izložbi jugoslovenske umetnosti u inostranstvu.

Tito o apstraktnoj umetnosti

„Ja nisam protiv stvaralačkog traženja novog, ali sam protiv toga da dajemo novac zajednice za neka takozvana modernistička dela koja nemaju nikakve veze sa umetničkim stvaralaštvom. Ako neko hoće da se bavi takvim slikarstvom ili skulpturom, neka to čini na svoj trošak, zajedno sa onima koji zastupaju pravac ultramodernističke, apstraktne umetnosti. Pored toga, time se guši razvoj istinske umetnosti“, rekao je Josip Broz Tito mladim komunistima.

Izvor: Blic online

Komentari / 0

Ostavite komentar