Portest radnika “Aide”

Protesti radnika Fabrike obuće Aida iz pogona u Tuzli, Dubokom Potoku i Lukavcu od jutros traju, a nakon što nije dogovoren sastanak sa premijerom Begom Gutićem nezadovoljni radnici koškali su se sa službenicima MUP-a TK.

Bosna i Hercegovina 16.03.2015 | 15:08
Portest radnika “Aide”

Prethodno je premijer Gutić napustio sjedište Vlade TK, mahnuo radnicima i službenim vozilom se odvezao na drugu lokaciju. Sindikatu Aide nuđen je sastanak sa resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, ali je takva ponuda odbijena.



"Ne znam šta ćemo se dogovoriti nakon današnjeg razvoja situacije. Sigurno je da ćemo protestovati i narednih dana, jer želimo rješenje naših problema“, kaže Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata Aide.

Radnici su uzvikivali: "Lopovi, lopovi...“, a intervenisali su i ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, koji su pružili pomoć radnicama sa zdravstvenim problemima.

Radnice, podsjećanja radi, traže uvezivanje radnog staža. Neki od njih imaju pet, neki 10, a neki čak 18 godina neuvezanog staža. Za uvezivanje staža za oko 300 radnika potrebno je blizu 6 miliona KM, a takav sindikalni zahtjev u Vladi TK su ocijenili nerealnim.

Radnici su odlučili da se vrate u fabriku koja je od sjedišta Vlade TK udaljena stotinjak metara, gdje će se dogovoriti o daljim koracima koje će preduzeti.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar