Srbija: Posljednja počast herojima

Više hiljada Novopazaraca odalo je danas poslednju počast i oprostilo se od doktora anesteziologa Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića koji su nastradali u padu helikoptera Vojske Srbije prilikom pokušaja da se spasi beba stara tek pet dana.

Srbija 15.03.2015 | 18:35
Srbija: Posljednja počast herojima

Na komemorativnom skupu u Opštoj bolnici, pored članova porodica nastradalih, prisustvovali su i najviši zvaničnici gradske uprave, Zdravstvenog centra, njihove kolege, prijatelji i poznanici.

Gradonačelnik Novog Pazara istakao je na komemoraciji da je u saradnji sa lokalnim privrednikom, vlasnikom kompanije “Kvele”, rešeno stambeno pitanje za porodicu Ljajić, a da će Grad nastojati da obezbedi stalni posao za Miroslavljevu suprugu, Violetu.

- Dževadova glavna briga je bila da obezbedi svojoj porodici krov nad glavom, a razumevanjem našeg uspešnog privrednika, rešeno je to pitanje i njegova žena neće morati i o tome da brine. Za suprugu Miće Veselinovića ćemo obezbediti posao, tako da će moći lakše da odgaja decu, iako će i Grad, koliko je u mogućnosti, pomagati – rekao je Mahmutović i dodao da Grad neće zaboraviti ni porodice nastradalih pilota.

Komemorativni skup u bolnici u Novom Pazaru

Dirljivim govorom od svojih saradnika i kolega, oprostio se i načelnik Službe anestezije doktor Nermin Duštinac koji je istakao da će njihova deca jednog dana sa ponosom moći da kažu da su im očevi bili heroji svog vremena.

- U zemlji u kojoj je normalno da deca rađaju decu, gde kiša odseče jedan kraj od sveta, gde šest junaka u borbi za jedan petodnevni život postaju ptice bez krila u višedecenijski starom helikopteru postoje i ljudi koji su spremni da se žrtvuju za druge, koji vole, jer znaju da ljubav može spasiti svet – setnim glasom sa blagom dozom ogorčenja govorio je Duštinac.

On je dodao i da u Srbiji i dalje “ima pojedinaca spremnih da polože svoj život u ime humanosti iako je bilo važnije gde će helikopter sleteti, nego da li će uopšte sleteti”.
 
Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek ocenio je da je pogibija Ljajića i Veselinovića najveća tragedija u istoriji ove zdravstvene ustanove.

Tuga u selu Lukare

- Tuga se nadvila nad našom bolnicom, Novim Pazarom i Srbijom. Oni su zlatnim slovima upisali svoja imena u istoriju bolnice, grada i države i njihova dela će se večno pamtiti.

Nakon komemorativnog skupa, Ljajić i Veselinović sahranjeni su u svojim rodnim selima, Dugoj poljani i Lukarima.

Miroslavljeva majka Dobrinka, sa štapom u rukama, kretala se polako, zajedno sa suprugom Ratkom, snajom Violetom, unucima i ćerkama u kilometarski dugoj povorci ka seoskom groblju.

Majka Dobrinka sa štapom na čelu kolone

- Ubij me brate, da ne živim više, da me nema kada nema mog Mića, mog junaka – zapomagala je majka, obraćajući se svom bratu koji ju je pridržavao da se ne sruši od bola.

Pre toga, klanjanjem dženaze u novopazarskoj Hajrudin džamiji njegovi rođaci, prijatelji, poznanici, građani Novog Pazara, Sjenice i Tutina odali su poslednju počast Dževadu Ljajiću.

Klanjanje dženaze u Hajrudin džamiji u čast Dževada Ljajića

Par sati kasnije, on je sahranjen na groblju u rodnom selu Duga poljana, na Pešterskoj visoravni.

Pored hiljada građana, sahranama su prisustvovali i čelnici lokalne samouprave, zdravstvenog centra, kao i delegacija predsednika Srbije Tomislava Nikolića u čije je ime na grobove poginulih vence položio Milorad Simić.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

15.03.2015 17:42

Neka im je laka crna Zemlja!Takve ljude treda Narod(DRŽAVA)Tihi Heroji Svaka im ČAST!!!Pocivajte u Miru Dobro Ljudi!Moj RESPEKT

ODGOVORITE
Name

H.Elkasovic

17.03.2015 19:18

Neka im je laka crna Zemlja!

ODGOVORITE